Новини и статии

Ваксина предпазва децата от тежки диарии

Публикувано в: Бременност и майчинство 6 October 2009

Ваксинация срещу диария
Доц. Майда Тихолова, ръководител на катедрата по инфекциозни болести на Медицинския университет в София.

Какво представлява ротавирусната инфекция?

Това е заболяване, което засяга най-често децата от 0- до 5-годишна възраст. На практика всяко дете на тази възраст се разболява няколко пъти от стомашно-чревно разстройство и гастроентерит, което може да бъде с различна сериозност, но при всички положения се отразява върху развитието и върху здравето.

Как може да се предпазят децата от тази инфекция?

За съжаление за разлика от бактериалните инфекции, които причиняват летните диарии, при ротавирусите стандартните хигиенни мерки не водят до добър резултат поради две причини - много ниската инфектираща доза и голямата устойчивост на вирусите във външната среда.

Трябва да се знае обаче, че от всички остри диарийни болести, които съществуват и които засягат най-вече децата, единственото заболяване, което може да бъде предотвратено с ваксина ефективно, е ротавирусната инфекция.

Как действа ваксината?

Ваксината представлява ротавируси, които са с намалена сила да предизвикват заболяване и със запазени имуногенни свойства. За разлика от повечето ваксини нейната цел не е да предпази от заразяване, а да предотврати тежките форми на заболяване, тъй като това се основава на наблюдението, че когато едно дете прекара ротавирусна инфекция, следващата реинфекция вече протича много по-леко.

Чрез ваксина доста резултатно се ограничава заболяването. Ето защо моето категорично мнение, като клиницист и човек, който повече от 30 години се занимава с детски диарийни заболявания, е, че тя трябва да бъде включена в нашия имунизационен календар, както е в редица страни в Европа, Латинска Америка, и Югозападна Африка.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12947 seconds