Новини и статии

Пластмасите виновни за по-ранното съзряване?

Публикувано в: Здравни новини 24 September 2010

plastic

Развива ли се днес женският организъм по-бързо? Ако да, на какво се дължи това? Изследователи подозират, че причината е в заобикалящите ни пластмасови изделия - съставките им деформирали човешкия организъм.

Днес дори момичета на 9-10-годишна възраст влизат вече в пубертета. Статистиките показват, че той настъпва много по-рано, т.е. момичетата започват да се развиват като жени още преди да навършат 13 години. Според изследователите една от причините за това ранно съзряване са пластмасовите изделия или по-точно веществата, от които са съставени те.

Пластмасата влияе и на момчетата

Токсикологът Гилбърт Шьонфелдер, цитиран от Дойче веле, предполага, че чрез въздействието си върху човешкия организъм някои от пластмасовите изделия водят до деформация на женските и мъжките полови органи, както и до ракови заболявания. Съставки на пластмасата като бисфенол А, бифенил или диоксин действат подобно на естрогена както върху момичетата, така и върху момчетата. А ранното производство на естроген предизвиква по-бързото развитие на женския организъм.

Датският изследовател Андерс Юул доказва, че вследствие на този процес гърдите на момичетата започват да се развиват с цели 6 години по-рано, отколкото преди 100 години. Освен това той установил, че през периода от 1991 до 2006 г. пубертетът при момичетата настъпвал все по-рано. През 2006 г. момичетата на 10-годишна възраст започвали да се развиват като жени.

Последиците от злополука с химикали в Мичигън през 1973 г. са също доказателство за това, че съставките на пластмасата насърчават развитието на организма. В кърмата на много майки са се отлагали вредни вещества, които са били предавани директно на техните дъщери. При тези момичета пубертетът настъпил по-рано. Те били пренатоварени от това прибързано развитие и имали - в прекия смисъл - незряло поведение.

Вредна ли е пластмасата?

Подобните на естроген вещества крият опасност и за момчетата. Според германския експерт Андреас Гийс те най-вероятно са причината за намаленото производство на сперматозоиди, както и за тяхното лошо качество. Освен това е възможно вредните съставки да въздействат и върху мозъка, причинявайки хиперактивност при засегнатите деца.

Въпреки че според много други експерти пластмасата не е вредна, Гийс препоръчва да се пазим от нея. Колкото по-малко контакт имат децата с пластмасови изделия, толкова по-нормално ще е тяхното развитие, казва експертът.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16596 seconds