Новини и статии

Внимание! Гъбички под ноктите

Публикувано в: Превенция и хигиена 29 July 2010

footcare

Гъбичните инфекции (микози) могат да се развият по кожата и косата, но най-често се появяват по ноктите. Всъщност става въпрос за инфекциозно заболяване, което се предава от човек на човек.

Заразяването може да стане на много места, където се налага хората да ходят боси - бани, басейни, спортни зали. Според статистиката 80% от футболистите страдат от микоза. Доказано е, че в 30% от случаите гъбичките се предават вкъщи. Причината е ползването на общи кърпи, чехли или джапанки, даже душът и ваната могат да станат източници на заразата.

Първите симптоми на заболяването са сърбящи цепнатини на кожата между пръстите на краката. След това микозата напада ноктите, които променят цвета си, стават матови и непрозрачни, повърхността се набраздява. Това е знак, че гъбичките се размножават. Когато те проникнат навътре, роговият слой на ноктите нараства, което и пречи на ефективното лечение. Под тази защита гъбичките се чувстват идеално, защото са недосегаеми за медикаментите. Постепенно ноктите започват да се рушат и да не могат да изпълняват основната си функция - да пазят края на пръстите от травми.

Много хора си мислят, че става въпрос само за козметичен дефект, който може да бъде скрит в затворена обувка. Истината е, че гъбичките под ноктите предизвикват много неудобства и дискомфорт. Разслоените и удебелени нокти създават физически и здравословни проблеми. Микозите са отворена врата за други инфекции, например бактериални.

Възможно е да се появят и алергии към гъбичките. Микозите понякога усложняват протичането на заболявания като бронхиална астма, захарен диабет, различни дерматити. Затова не ги пренебрегвайте. Който се грижи за ноктите си, се грижи за здравето си.

За съжаление лечението на микозите е продължително. Често мазилата не са достатъчни и се налага прием на медикаменти. Колкото повече отлагате лечението, толкова по-продължително ще е то. Затова при появата на микоза се обърнете към специалист. Само той може да назначи правилното лечение.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11910 seconds