Новини и статии

Нисковъглехидратните диети вредят на сърцето

Публикувано в: Хранене и диети, Превенция и хигиена 25 August 2009

Месо

Нисковъглехидратните диети могат да предизвикат запушване на артерии и да повишат риска от инфаркт или инсулт, съобщи Би Би Си.

Израелски учени са установили, че хранителните режими, които се базират предимно на месо, риба и млечни продукти, но без въглехидрати, са вредни за артериите. Резултатите от изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences journal, показват, че нисковъглехидратната диета не оказва ефект върху нивата на холестерола, но влияе значително върху наслояването на плаки в кръвоносните съдове, което повишава риска за сърцето.

След 12 седмици опитните животни са намалили теглото си, но са развили атеросклероза с 15% повече от тези на стандартен хранителен режим. Едно от обясненията за получените данни е свързано с начина, по който този вид хранене оказва влияние върху ефикасността на почистващите функции на клетките, които премахват мастните натрупвания от артериите. Според учените умереното хранене и балансираната диета в комбинация с редовна физическа активност са най-добрата формула за здраве.   

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22039 seconds