Новини и статии

Започва имунизацията срещу А (H1N1)

Публикувано в: Здравни новини 24 February 2010

10001605

От началото на март започва имунизацията срещу новия грипен вирус А (H1N1). Ваксината е осигурена от Министерството на здравеопазването и е безплатна. В момента в страната са доставени 80 хил. дози. При интерес ведомството има готовност да достави още 280 хил. дози.

Ваксината е предназначена за рисковите групи, сред които попадат бебетата над 6 месеца с тежки хронични заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система, с диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, вроден или придобит имунодефицит, бременните жени и лекарите. Тя обаче ще се поставя по желание. Провеждането на имунизационната кампания ще се организира от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве. Те ще определят пунктовете и графиците за ваксинацията. До утре всички РИОКОЗ ще бъдат снабдени с противогрипни ваксини.

До момента само в страните от ЕС са извършени над 50 милиона ваксинации срещу грипа A (H1N1). Нивото на леки странични реакции е много ниско. Имунизационните кампания продължават във всички страни на континента. Ако човек се ваксинира сега, ще бъде защитен от щама и през следващата зима. Сега е подходящ период да се прави имунизация, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.

По данни на Световната здравна организация през следващия грипен сезон циркулацията на А (H1N1) отново ще бъде преобладаваща. Към момента щамът е изместил всички други представители на грипните вируси A1, каза националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова.

По официални данни у нас, от опасния вирус са починали 40 души.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.26312 seconds