Новини и статии

Две нови имунизации при децата

Публикувано в: Бременност и майчинство 4 January 2010

Имунизация срещу пневмония

От тази година децата у нас ще бъдат ваксинирани безплатно срещу хемофилус инфлуенце тип Б (Hib) и стрептококус пневмоние (пневмококи). В ранна детска възраст тези микроорганизми са едни от основните причинители на респираторни инфекции, пневмонии, отити. Според Световната здравна организация, Hib-инфекцията е втората по честота причина за смърт при деца под 5-годишна възраст.

Инвазивните Hib-инфекции водят до тежки последици - глухота, епилепсия, умствена недостатъчност, дори смърт. Пневмококовата инфекция е най-честата ваксинопредотвратима причина за смърт при деца под 5-годишна възраст с относителен дял от 28 %.

Единият нов антиген (срещу Hib) в имунизационния календар на детето е включен в състава на петкомпонентна ваксина заедно с антигените срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит, а другият (срещу Стрептококус пневмоние) е под формата на самостоятелна ваксина. Към списъка на препоръчителните ваксини от тази година са включени новите ваксини срещу ротавирусната инфекция и срещу човешкия папиломен вирус. Имунизациите и реимунизациите се извършват съобразно Имунизационния календар на страната, след преглед от личния лекар.

Децата до 18 години са освободени от потребителска такса. От тази година вече всяко дете ще има право и на неограничен достъп до педиатър. За целта обаче е необходимо първо да бъде посетен семейният лекар, който ще бъде задължен да издава талони за специалист безотказно.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Пенчо бре чети, Пенчо не чете. Пенчо бре учи, муси се, сумти.

Както на много места из нета, така и тук липсва информация за това как човек може да се зарази с пневмококи, дифтерия, тетанус, коклюш! Интересно защо? Какво е количеството на алуминий, живак - тежките метали - основен причинител на аутизъм, алцхаймер и други заболявания? Кое е безопасното количество на тези тежки метали и те в безопасните нива ли са? Има ли разлика на какви дечица се поставят? Защо трябва децата да са абсолютно здрави когато им се поставя ваксина? Защо до 2 годинки на децата се поставят 14 ваксини? Това не са ли 14 различни заболявания? Споменатите ваксини съдържат ли мононатриев глутамат, сквалин? Имат ли някои ваксини връзка със автоимунните заболявания. Кой или какво е основният йм причинител? Какво е количеството на феноксиетанола (фенола), който е доказан канцероген - вреди на абсолютно всички клетки в организма. А как стои въпросът с тимерозала или тиомерсала, който е отговорен, за това пациента да колабира и често да умира? Около 50 % от тимерозала е живак. Защо само 10 % от педиатрите съобщават за странични ефекти от ваксините? Какво става с останалите 90 %, страх ли ги е от нещо? Защо по телевизията при грипна епидемия лекарите казват, че хората боледуват защото не са си поставили противогрипни ваксини, като всеки, който поне малко се е зачел е разбрал, че количеството на витамин D и по-точно на витамин D 3 е отговорно за по-ниска или никаква заболеваемост? Какво значи висока, средна и ниска възприемчивост? Защо въпреки ваксинации децата не са по-здрави, защо са все сополиви? Според последните изследвания ДТК ваксината е най-опасната, която се поставя в България - има най-много странични ефекти. Един господ знае на какво е способна новата ДТК! Който успее да си отговори на половината от тези въпроси ще има възможност да си отвори едното око.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10536 seconds