Новини и статии

Здравната вноска се увеличава на 10% от 2011 г.

Публикувано в: Здравни новини 12 November 2009

mh

Здравната вноска ще се увеличи от 8 на 10% през 2011 г. Планира се това бъде за сметка на здравноосигурените, а не на техните работодатели. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Също от 2011 г. се предвижда да започне въвеждането на тристълбовия здравноосигурителен модел у нас.

Мерките за догодина са свързани с подобряване събираемостта на здравните вноски и с намаляване на нерегламентираните плащания в сектора. В болниците ще се въведат списъци с консумативите и медицинските дейности, които не се поемат от здравната каса. От лечебните заведения ще се изисква да предоставят разпечатка при изписването на всеки пациент за направените разходи, независимо дали те са платени от касата, или от самия болен.

Д-р Нанев посочи, че за първите 100 дни на управлението си новият екип е свършил много работа. Освен програма за реформи е създаден и одитен комитет, който да контролира лекарствената политика. В 62 болници се извършват проверки от прокуратурата, а в 38 болници и диспансери са приети оздравителни програми. Изготвен е годишният доклад за здравето на населението.

Източник: Министерство на здравеопазването (МЗ)

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13707 seconds