Новини и статии

Променят ли се границите на кръвното налягане

Публикувано в: Здравни новини, Любопитно 25 May 2011

izmervanenakravnotonalyagane

През последните месеци имаше множество публикации, свързани с дискусиите в научните среди за нормалните стойности на кръвното налягане. В авторитетни международни медицински издания периодично се появяват публикации, които поставят под въпрос възприетите за нормални систолна (горна) и диастолна (долна) стойност на кръвното. Някои медици настояват да се допусне за норма налягане до 145 на 100, а други – напротив, твърдят, че 125 на 80 вече е високо. Тези информации понякога объркват пациентите, които се питат имат ли всъщност нужда от лечение или напразно пият медикаменти. И обратното – хора, които са смятали, че кръвното им е в нормата, започват да се опасяват, че имат хипертония. За коментар по тези въпроси се обърнахме към доц. Стефан Денчев, ръководител на Клиниката по кардиология в университетската Александровска болница в София.

Търсенето на нормалните стойности на кръвното налягане има много дълга история. През различни периоди са приемани различни цифри – понякога по-високи, друг път по-ниски. Това се дължи на желанието на лекарите да подобрят прогнозата за живота и здравето на своите пациенти. И до днес обаче няма общовалидни стойности на кръвното, които трябва да се преследват на всяка цена при всички хора. Но едно е сигурно – никой не е отменил разбиранията, че оптималното артериално налягане е 120 на 80 милиметра живачен стълб. Това важи за хора, които са излезли от юношеската възраст и не са надхвърлили 65 години.

Въпреки променящите се критерии в медицината, има един феномен във връзка с артериалното налягане, който не може да бъде променен - стареенето на материята. Влакната, които създават еластичността на кръвоносните съдове, както и колагенът в състава на артериите в определен момент се променят. И това е една от причините за повишаване на кръвното налягане. При различните хора тези промени настъпват в различен период в зависимост от гените, но и от начина на живот. За съжаление масово хората не спазват препоръките да не пушат, да се движат и да ограничат храните, които са свързани с нарушаване на липидния баланс в организма.

Какво е препоръчителното кръвно налягане за всеки конкретен човек, трябва да се определи индивидуално от неговия лекар в зависимост от много фактори – възраст, общо състояние, придружаващи заболявания, начин на живот. Не мога да се съглася, че в световната кардиология има нагласа да се променят общите препоръки. Няма да се върнем към практиката от 70-те години на миналия век, когато имаше една формула за изчисляване на нормалното кръвно налягане, в която възрастта се сумираше със 100 и така едва ли не се получаваше, че човек на 70 г. може да поддържа систолно налягане 170. От друга страна, ако един човек дълги години е имал налягане например над 160, не може целта ни да бъде кръвното му да стане по учебник 120 на всяка цена. Защото съдовете с годините са се адаптирали към високото кръвно и при драстичното му понижаване могат да възникнат редица проблеми – световъртеж, намалена активност и дори падане при по-рязко изправяне от легнало положение – т.нар. ортостатична хипотония.

Целта на лекаря не е самоцелно да постигне определено кръвно, важното е пациентът да има максимално добро качество на живот. Затова се изисква индивидуален комплексен подход. Това, което си остава правило, е, че хората в най-активната възраст до 60 – 65 г. трябва да имат систолно налягане до 140 на 90. Над тези стойности се изисква лечение. При по-възрастните и при определени ситуации е допустимо налягане до 145 – 150. Но при всички положения и възрастните хора имат полза от лечението на хипертонията, защото това ги предпазва и от мозъчен инсулт. Наскоро излязоха резултатите от голямо проучване, че при възрастни хора, които са лекувани от хипертония с един лек диуретик, е имало значително намаляване на честотата на инсултите. А това е една от най-тежките и коварни заболявания, което може да завърши със смърт или с тежка инвалидност.

Отделна група са пациентите с диабет или бъбречни заболявания. При тях целта е налягането да се поддържа под 135 на 85, защото другото им заболяване и високото кръвно оформят порочен кръг, от който трудно се излиза, ако не се контролират правилно. Много е важно всички хора да измерват профилактично кръвното си налягане, дори и да нямат оплаквания, за да се установи навреме хипертонията и да се овладее преди да е навредила на целия организъм.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15234 seconds