Новини и статии

Зеленият чай е полезен за зъбите

Публикувано в: Здравни новини 22 April 2010

greentea1-2

Чаша зелен чай на ден може да ви спести визитата при стоматолога. Изследователи смятат, че напитката съхранява зъбите, но само ако не се добавя захар.

Резултати от японско изследване, публикувано в Preventive Medicine, показали, че минимум една чаша зелен чай на ден помага да запазите зъбите си независимо от възрастта. Причината е в антимикробните молекули катехини, които се съдържат в зеления чай и по-малко в китайския оолонг. Както е известно, захарта обаче оказва негативно действие.

Учените провели изследване с участието на повече от 25 000 мъже и жени на възраст от 40 до 64 години. Така било установено, че при мъжете, изпиващи минимум по една чаша зелен чай на ден, вероятността да останат с по-малко от 20 зъба е с 19% по-ниска в сравнение с хората, които избягват ободряващата напитка. При жените процентът е 13.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17604 seconds