Болести

Акне

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Лечение на средно тежките и тежки фроми на възпалително акне

Хора със средно тежко и тежко възпалително акне се лекуват с медикаменти за локално и системно приложение, самостоятелно или в комбинации.

Лекарства за локално приложение

За лечението на акне се използват различни видове лекарства за локално приложение:

Лекарствата за локално приложение с рецепта, както и тези без рецепта, се предлагат във форма на кремове, лосиони, разтвори, гелове или компреси. Лекуващият лекар ще вземе под внимание Вашия тип кожа при предписване на лекарството. Кремовете и лосионите овлажняват кожата и са като цяло добър избор за хора с чувствителна кожа. Ако кожата ви е много мазна или живеете в район с много горещ или влажен климат, за вас ще бъде по-добре да използвате гел или разтвор на алкохолна основа, който изсушава кожата. Лекуващият лекар ще Ви даде указания как и колко често да използвате лекарството.

При някои хора предписаните с рецепта лекарства за локално приложение причиняват слаби странични ефекти като парене, бодежи, зачервяване, белене, напукване или обезцветяване на кожата. При някои от лекарствата, като третиноин, тези странични ефекти обикновено намаляват или изчезват по време на приложението. Ако страничните ефекти са тежки или не изчезнат, уведомете лекуващия си лекар.

Както лекарствата, които се предлагат без рецепта, така и тези, които се отпускат само с лекарско предписание, нямат незабавен ефект. Въможно е да са необходими от 4 до 8 седмици, преди да забележите някакво подобрение.

Лекарства за системно приложение

За пациенти със средно по сила или тежко акне често се предписват орални антибиотици. Счита се, че оралните антибиотици съдействат за контролиране на болестта чрез спиране на растежа на бактериите и намаляване на възпалението. Могат да се съчетаят лекарства за локално и системно приложение. Често използвани антибиотици при акне са: тетрациклин (tetracycline), миноциклин (minocycline), доксициклин (doxycycline).

Други лекарства за вътрешно приложение, които се използват по-рядко, са клиндамицин (clindamycin), еритромицин (erythromycin) и сулфонамиди.

При някои хора при вземането на тези антибиотици се проявяват странични ефекти като стомашно неразположение, виене на свят, замайване, както и промени в цвета на кожата. Тъй като лекарствата от групата на тетрациклините могат да засегнат образуването на костите и зъбите на плода и при малки деца, тези лекарства не се предписват на бременни и на деца под 14-годишна възраст. Съществуват мнения, че тетрациклинът и миноциклинът намалят ефективността на хапчетата против забременяване, въпреки че това не е доказано. Поради това при използването им може да е необходим допълнителен метод за предпазване от забременяване.

За постигане на търсения резултат обикновено е необходимо пордължително лечение с орални антибиотици.

Продължи да четеш за Акне на следващата страница.

Болести от същата група

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.23140 seconds