Болести

Акне

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Причини за развитието на акне

Точната причина за възникването на акне не е известна, но медиците считат, че заболяването е резултат от много взаимно свързани фактори. Важен фактор е увеличението на андрогените хормони (мъжки полови хормони). По време на пубертета тези хормони се увеличават както при момчетата, така и при момичетата и под тяхно въздействие мастните жлези се уголемяват и произвеждат по-голямо количество секрет. Хормоналните промени, свързани с бременността или започването/прекратяването на приема на хапчета против забременяване също могат да предизвикат акне.

Друг фактор е наследствеността или генетичните фактори. Някои изследователи считат, че склонността за развитието на акне може да се наследи от родителите, тъй като определени изследвания показват, че при много ученици с акне е налице семейна история на заболяването. Известно е, че някои лекарства, като андрогени и литий предизвикват акне. Мазната козметика може да предизвика промени в клетките на фоликулите, при което тези клетки се слепват и образуват "тапа".

Фактори, които могат да влошат акнето

Изброените по-долу фактори могат да предизвикат влошаване на акнето:

  • промяна в хормоналното равнище при подрастващи момичета и при жени от 2 до 7 дни преди началото на менструалния цикъл
  • използване на мазни козметични продукти (овлажнители, козметика) или контакт с мазнина по време на работа (например пържене в кухнята)
  • спортни каски или друго спортно оборудване, притискащо кожата, раници, стегнати яки или тесни спортни униформи
  • дразнители, свързани с околната среда, като замърсяване или висока влажност
  • изстискване или пробиване на белите връхчета
  • силно триене на кожата (чесане)
  • стрес.

Митове за причините за акне

Разпространени са много митове за причините за акне. Често се обвинява шоколадът, мазните храни, но няма достатъчни доказателства, че храненето оказва значителен ефект върху появата и протичането на акнето. Друг често срещан мит е, че замърсяването на кожата може да предизвика акне, но черните точки и другите увреди, свързани с акнето, не са причинени от замърсяване. Стресът не предизвиква акне, но изследванията показват, че при хора, които вече имат акне, стрестът може да утежни протичането му.

Продължи да четеш за Акне на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.17063 seconds