Болести

Акне

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Лечение на тежки форми на акне с образуване на нодули или кисти

Пациенти с нодули или кисти трябва задължително да се лекуват от дерматолог. При тежки случаи на възпалително акне, при които не настъпва подобрение при лечение с споменатите по-горе медикаменти, може да се предпише изотретиноин (isotretinoin) - ретиноид (производно на витамин A). Изотретиноинът е лекарство за системно приложение, което обикновено се приема веднъж или два пъти дневно, по време на хранене, за период от 15 до 20 седмици. Той предизвиква видимо намаляване на размера на мастните жлези и с това - намаляване на мастната секреция. Като резултат намалява и растежът на бактериите.

Предимства на приложението на изотретиноин

Изотретиноинът е много ефективно лекарство, което може да предотврати появата на белези. След прилагането му в продължение на 15 до 20 седмици при повечето пациенти акнето изчезва изцяло или почти напълно. При рецидив на акнето след курс на лечение с изотретиноин може да се предпише повторно лечение със същото лекарство или лечение с друго средство.

Недостатъци на приложението на изотретиноин

Изотретиноинът може да предизвика аномалии в развитието на плода при бременни жени. Важно е жените в детеродна възраст да се предпазват от забременяване докато приемат това лекарство. Необходимо е да се прилагат две отделни ефективни форми на предпазване от забременяване 1 месец преди и след края на лечението, както и по време на цялия период на лечение. Трябва да се консултирате с Вашия лекар кога е безопасно да забременеете след прием на изотретиноин.

Някои хора с акне получават депресия от промените във вида на кожата си. Промените в настроението могат да се засилят по време на или скоро след приключването на курса на лечение с лекарства от рода на изотретиноин. Регистрирани са значителен брой самоубийства и опити за самоубийство от хора, вземащи изотретиноин, но връзката между изотретиноина и самоубийствените настроения или депресивни състояния все още не е проучена. Независимо от това, ако вие или някой, който познавате, се чувства необичайно тъжен или има други симптоми на депресия, като загуба на апетит, загуба на интерес към любими дейности или нарушена концентрация, е необходима консултация с лекар.

Други възможни странични ефекти от приемането на изотретиноин са:

  • изсъхване на очите, устата, устните, носа или кожата (много често)
  • сърбеж
  • кръвоизливи от носа
  • мускулни болки
  • чувствителност към слънцето
  • влошаване на нощното зрение
  • промени в състава на кръвта като повишаване на нивото на липидите (тригилицериди и холестерол)
  • промени във функцията на черния дроб.

За да се определи, дали приемането на изотретиноин трябва да бъде спряно във връзка със странични ефекти, лекуващият лекар може да проведе изследване на кръвта преди започване на лечение и периодично по време на лечението. Страничните ефекти обикновено изчезват след спиране на лекарството.

Продължи да четеш за Акне на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.09294 seconds