Болести

Акне

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Механизъм на възникване на акнето

Лекарите описват акнето като болест на комплекса мастна жлеза - космен фоликул. Космените фоликули заедно с мастните жлези са пръснати по цялото тяло, като мастната жлеза е свързана с канал, наречен фоликул, съдържащ малко косъмче. Те са най-многобройни върху лицето, горната част на гърба и гърдите. Мастните жлези произвеждат секрет, наречен себум, който в нормални условия се излиза на повърхността на кожата през пората - отвора на фоликула. Фоликулите съдържат клетки, наречени кератиноцити.

acnenormal

Космът, себумът и кератиноцитите, с които е изпълнен тесният фоликул могат да формират "запушалка", което е ранен признак на акне. Запушалката не позволява на себума да премине през пората и да достигне кожната повърхност, а сместа от мазен секрет и клетки дава възможност на бактерии, като Propionibacterium acnes (P. acnes), които нормално обитават кожата, да се размножават в запушените фоликули. Тези бактерии произвеждат химически вещества и ензими, които привличат бели кръвни клетки и така предизвикват възпаление. Когато обвивката на запушения фоликул се разруши, съдържанието му от себум, отделени кожни клетки и бактерии се разнася в кожата, предизвиквайки възникването на кожни лезии - пъпки.

Хората с акне често развиват няколко различни вида кожни лезии. Основната характерна за акнето лезия, наречена комедон, представлява запушен и разширен космен фоликул. Ако запушеният фоликул (комедон) остане под кожата, се нарича затворен комедон, който образува бяла точка. Комедоните, които достигат до кожната повърхност и се отварят там, се наричат отворени комедони или черни точки, защото така изглеждат на повърхността на кожата. Черното оцветяване се дължи на промените в себума при контакт с въздуха и не е свързано със замърсяване. Както белите, така и черните точки могат да останат по кожата продължително време.

acnelesionsmicro

acnelesionsopen

acnelesionsclosed

При акнето възникват и други неприятни кожни лезии:

  • папули - възпалителни лезии, които обикновено изглеждат като малки розови пъпки върху кожата, често меки на пипане.
  • пустули (гнойни пъпки) - папули с бели или жълти връхчета, пълни с гной, често червени в основата си
  • нодули - големи, болезнени и твърди лезии, разположени дълбоко навътре в кожата
  • кисти - дълбоки, болезнени, пълни с гной лезии, които могат да доведат до образуване на белези.

Продължи да четеш за Акне на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.08881 seconds