Болести

Акне

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Механизъм на възникване на акнето

Лекарите описват акнето като болест на комплекса мастна жлеза - космен фоликул. Космените фоликули заедно с мастните жлези са пръснати по цялото тяло, като мастната жлеза е свързана с канал, наречен фоликул, съдържащ малко косъмче. Те са най-многобройни върху лицето, горната част на гърба и гърдите. Мастните жлези произвеждат секрет, наречен себум, който в нормални условия се излиза на повърхността на кожата през пората - отвора на фоликула. Фоликулите съдържат клетки, наречени кератиноцити.

acnenormal

Космът, себумът и кератиноцитите, с които е изпълнен тесният фоликул могат да формират "запушалка", което е ранен признак на акне. Запушалката не позволява на себума да премине през пората и да достигне кожната повърхност, а сместа от мазен секрет и клетки дава възможност на бактерии, като Propionibacterium acnes (P. acnes), които нормално обитават кожата, да се размножават в запушените фоликули. Тези бактерии произвеждат химически вещества и ензими, които привличат бели кръвни клетки и така предизвикват възпаление. Когато обвивката на запушения фоликул се разруши, съдържанието му от себум, отделени кожни клетки и бактерии се разнася в кожата, предизвиквайки възникването на кожни лезии - пъпки.

Хората с акне често развиват няколко различни вида кожни лезии. Основната характерна за акнето лезия, наречена комедон, представлява запушен и разширен космен фоликул. Ако запушеният фоликул (комедон) остане под кожата, се нарича затворен комедон, който образува бяла точка. Комедоните, които достигат до кожната повърхност и се отварят там, се наричат отворени комедони или черни точки, защото така изглеждат на повърхността на кожата. Черното оцветяване се дължи на промените в себума при контакт с въздуха и не е свързано със замърсяване. Както белите, така и черните точки могат да останат по кожата продължително време.

acnelesionsmicro

acnelesionsopen

acnelesionsclosed

При акнето възникват и други неприятни кожни лезии:

  • папули - възпалителни лезии, които обикновено изглеждат като малки розови пъпки върху кожата, често меки на пипане.
  • пустули (гнойни пъпки) - папули с бели или жълти връхчета, пълни с гной, често червени в основата си
  • нодули - големи, болезнени и твърди лезии, разположени дълбоко навътре в кожата
  • кисти - дълбоки, болезнени, пълни с гной лезии, които могат да доведат до образуване на белези.

Продължи да четеш за Акне на следващата страница.

Болести от същата група

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.23498 seconds