Болести

Хемороиди

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Диагноза

Цялостен медицински преглед и диагностика са необходими винаги в случай на кръвотечение от правото черво или кръв в изпражненията. Кървенето може да бъде симптом и на други заболявания на стомашно-чревния тракт, включително рак на дебелото черво.

Лекарят ще направи оглед на ануса и ректума, за да потърси подути кръвоносни съдове (признак на хемороиди) и ще осъществи мануален преглед на дебелото черво използвайки ръкавица и овлажнител (лубрикант) за да провери за наличие на аномалии.

По-прецизен преглед на ректума за установяване на хемороиди изисква използване на аноскоп - празен олекотен маркуч за оглед на вътрешните хемороиди - или проктоспоп - апарат, даващ възможност за подробен оглед на правото черво по цялата му дължина.

За да се изключи възможността за други причини за кървене в стомашно-чревния тракт, лекарят може да направи оглед на правото черво и долната част на ободното черво, или сигмоидното черво - чрез сигмоидоскопия, както и на цялото ободно черво посредством колоноскопия. Сигмоидоскопията и колоноскопията са диагностични процедури, при които се използват олекотени гъвкави тръби, вкарвани през правото черво.

Продължи да четеш за Хемороиди на следващата страница.

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.05931 seconds