Болести

Катаракта (Перде)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Причини и рискови фактори за развитието на катаракта

Какво причинява катаракта?

Лещата се намира зад ириса и зеницата. Тя фокусира светлината върху ретината в задната част на окото, където се възприема изображението. Лещата също настройва фокуса на окото, за виждане на близко и на далече. Състои се най-вече от вода и протеини. Протеините са разпределени по определен начин, който поддържа лещата ясна и позволява преминаването на светлина през нея.

С течение на времето обаче, някои от протеините могат да се слепят един за друг и предизвикат помътняване на малка част от лещата, причинявайки катаракта. В последствие катаракта може да нарасне и да засегне по-голям участък от лещата, което да доведе до затруднено виждане.

Учените допускат, че има няколко причини за развитието на катаракта, като тютюнопушене и захарен диабет.

Как влияе катаракта на зрението?

Старческата катаракта влияе на зрението по два начина:

  1. Протеините се слепват и достигайки до ретината намаляват яснотата на наблюдавания образ. Лещата се състои предимно от вода и протеини. Когато протеините се слепят, лещата помътнява и светлината, която достига до ретината намалява. С времето това помътняване се увеличава и може да причини замъглено виждане. В повечето случаи старческата катаракта настъпва именно след слепване на протеините и образуването на бучици. Когато катаракта е в начален етап помътняването засяга само малка част от лещата и заболелият не винаги забелязва промени в зрението си. Постепенно, обаче, с напредване на промените зрението се влошава.
  2. Ясната леща с годините добива жълтеникаво-кафеникав цвят и добавя кафеникав нюанс на образа. Първоначално това оцветяване е незначително и не предизвиква зрителни промени, но с течение на времето то се засилва и може да доведе до трудности при четене или изпълнение на ежедневните дейности. Това постепенно оцветяване, обаче, не намалява остротата на изображението, достигащо до ретината.
    При напреднал стадий на обезцветяване е възможно да се не разпознават цветовете синьо и лилаво.

Кога най-често се развива катаракта?

Терминът "старческа катаракта" е малко подвеждащ. Катаракта може да се развие и на възраст между 40-60 години, но тя е в начален етап и не оказва влияние вурху зрението. След 60-годишна възраст, обаче, катаракта в повечето случаи нарушава зрението.

Кой е изложен на риск за развитие на катаракта?

Рискът за развитие на катаракта се увеличава с възрастта. Други рискови фактори за катаракта са:

  • Определени заболявания като диабет.
  • Тютюнопушенето и употребата на алкохол.
  • Фактори на околната среда като продължително излагане на слънчева светлина.

Как да предпазим своето зрение?

За забавяне на развитието на катаракта е препоръчително носенето на слънчеви очила и шапка с периферия за блокиране на ултравиолетовата слънчева светлина. Желателно е също отказ от тютюнопушене. Учените смятат, че правилното хранене може да намали риска за развитие на старческа катаракта и препоръчват консумация на повече зелени листни зеленчуци, плодове и други храни съдържащи антиоксиданти.

Хората над 60-годишна възраст поне веднъж на 2 години трябва да се подлагат на обстоен очен преглед. Освен за катаракта, офталмологът проверява за признаци на свързаните с възрастта макулна дегенерация, глаукома, както и за други очни болести. Ранното диагностициране и лечение на много от очните заболявания може значително да съхрани зрението.

Продължи да четеш за Катаракта на следващата страница.

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.07273 seconds