Болести

Рак на ендометриума

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Доброкачествени и злокачествени тумори на маточното тяло

Ракът се определя като група свързани заболявания, които водят своето начало от клетките на организма.

Нормално, клетките нарастват и се делят, за да формират нови клетки, когато организмът се нуждае от тях. Когато клетките остареят и умрат новообразуваните клетки заемат тяхното място.

Понякога, обаче този процес се нарушава и се образуват нови клетки без организма да има нужда от тях, а старите клетки не умират. Така формирания обем от клетки образува тъкан, наречена тумор.

Туморите от своя страна биват доброкачествени или злокачествени.

Доброкачествени тумори

Доброкачествените тумори не се класифицират като рак. Обикновено могат да бъдат оперативно отстранени и рядко рецидивират. Клетките на доброкачествените тумори не се разпространяват до други части на тялото. Най-важното е, че доброкачествените тумори много рядко са живото-застрашаващи.

  • Миома на матката (лейомиома на матката, фиброиди на матката) - доброкачествени туморни образувания, формиращи се в мускулната тъкан на матката. Появяват се предимно при жени около 40 годишна възраст. Възможно е наличието на множество миоми по едно и също време, но те не прерастват в рак. При достигане на менопаузата, миомите са смаляват, а в определен момент и изчезват. Обикновено миомите на матката са безсимптомни и не изискват лечение, но в зависимост от локализацията и размера си могат да причинят вагинално кървене, вагинално течение и често уриниране. При наличието на подобни симптоми е наложителна консултация с лекар. В случаи на обилно кървене или болка в следствие на притискане на съседни органи е възможно лекуващия специалист да препоръча оперативна намеса или друг тип лечение.
  • Ендометриозата е друг вид доброкачествено образувание, което засяга матката. Заболяването се среща предимно при жени около 30 - 40 годишна възраст, особено при такива, които никога не са раждали. Туморната маса се формира при разрастване на ендометриалната тъкан извън матката и разпространението ѝ върху съседни органи. Ендометриозата може да причини болезнена менструация, обилно вагинално кървене, а понякога и инфертилитет, но не прераства в рак. Заболяването се третира хормонално или оперативно.
  • Хиперплазията на ендометриума представлява увеличаване на броя на клетките на лигавицата на матката. Заболяването не е злокачествено, но е възможно да прерасне в такова. Обилна менструация, кървене между циклите и кървене след менопаузата са най-често срещаните симптоми на ендометриалната хиперплазия. Заболяването се проявява предимно при жени над 40 годишна възраст. С цел превенция на развитието на хиперплазията в карцином, лекуващият лекар може да препоръча оперативно премахване на матката (хистеректомия) или лечение с хормони (прогестерон) и последващи регулярни прегледи.

Злокачествени тумори

Злокачествените тумори се класифицират като рак. Раковите клетки могат да атакуват и увредят, намиращите се в близост до тях тъкани и органи. Освен това, раковите клетки могат да се откъснат от тумора и да навлязат в кръвотока или лимфната система. По този начин, те се разпростират от първичния тумор и формират нови тумори в другите органи. Разпространението на ракът се нарича метастазиране.

Когато ракът на ендометриума се разпространи извън матката, ракови клетки често се откриват и в съседните лимфните възли, нерви и кръвоносни съдове. Ако ракът достигне съседните лимфни възли той може да се разпространи до други лимфни възли или органи като белите дробове, черния дроб и костите.

В случаи на метастазиране, клетки от първичния тумор попадат в други части на тялото, където сформират нов тумор, който има същият вид абнормални клетки като първичния тумор. Например, ако ракът на ендометриума се разпространи в белите дробове, раковите клетки в дробовете са ракови клетки на матката. Заболяването не се определя като рак на белия дроб, а като рак на ендометриума и се лекува като такова.

Най-честото злокачествено заболяване на матката е кацинома на ендометриума. Нарича се още ендометриален карцином, маточен карцином, рак на ендометриума и рак на матката.

От съществено значение е гореспоменатите термини да се разграничават от термините - сарком на матката (злокачествено образувание на матката, формиращо се в мускулната тъкан (миометриум)) и рак на шийката на матката.

Продължи да четеш за Рак на ендометриума на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.03266 seconds