Новини и статии

10 „горещи” въпроса за слънцето

Публикувано в: Любопитно 14 June 2010

10vaprosazaslanceto

Слънцето пече все по-силно, градусите се покачват всеки ден. Лятото приближава, а хората започват да мечтаят за море и почивка. Но запитвали ли сте се какво всъщност знаете за слънцето и последиците от парещите му лъчи? Предлагаме ви прости обяснения на 10 по детски наивни въпроса, засягащи вашата кожа и летния ви комфорт.

Как слънцето изгаря кожата?

Докато си седите удобно в плажния шезлонг, ултравиолетовите лъчи проникват през кожата и унищожават клетките, които обикновено помагат за образуването на нова кожа. UVA може да достигнат по-дълбоко в епидермиса, но и двата вида лъчения - UVA и UVB, са опасни за кожата.

Защо изгорялата кожа почервенява?

За да възстановят уврежданията и да премахнат мъртвите клетки, кръвоносните съдове се разширяват и по този начин притокът на кръв се увеличава в засегнатите участъци. Допълнителната кръв предизвиква червения цвят и топлината.

Какво причинява паренето и сърбежа на изгорялата кожа?

Увредените клетки „изпращат" сигнали до мозъка, че са наранени, и активират рецепторите за болка, което прави кожата чувствителна на допир.

Защо кожата хваща загар?

Като реакция на UV лъчите, които изгарят вътрешния слой на кожата, тялото произвежда повече меланин, което води до потъмняване на епидермиса. Пигментите абсорбират вредната слънчева радиация и предпазват клетките от трайни увреждания. Повечето хора не почерняват след един ден на плажа и в солариума, защото организмът се нуждае от повече време, за да произведе допълнително меланин.

Защо червенокосите хора не почерняват?

Меланинът помага на тялото да филтрира вредното лъчение, но също така може да бъде и опасен. Феомеланинът (вид меланин, който прави косата червена или руса, както и кожата бледа) всъщност увеличава риска от увреждания, свързани със слънцето - изгаряне, дори рак на кожата.

Как действат слънцезащитните продукти?

Най-ефективните защитни продукти предпазват и от двата вида лъчение (UVA и UVB). Те или абсорбират вредните частици по химичен път, или ги отблъскват от повърхността на тялото. Млеката със защитен фактор SPF 30 два пъти по-добри ли са от SPF 15? Не съвсем. Факторът показва колко време може да се стои на слънце преди кожата да изгори. SPF 2 - позволява два пъти повече време, отколкото без никакви продукти. SPF 30 - осигурява 30 минути над естествената защита и отразява 97% от лъчите, а SPF 15 - 93%.

Защо е по-вероятно да изгорим на плажа?

Слънчевите лъчи се отразяват от пясъка и водата. Има и други фактори - ултравиолетовото лъчение е най-силно през лятото. Дори в облачен ден 80% от лъчите достигат земната повърхност.

Лекото почервеняване не е опасно, нали?

Грешно. Излагането на вредните лъчи може да предизвика клетъчни мутации и рак. Образуването на мехури вследствие на изгаряне в детска възраст и в младежките години увеличава риска от кожен рак, тъй като меланомата има повече време да се формира. Другите неприятни последствия са бръчките, втвърдяването на кожата, кафявите петна и катарактата.

Кой е най-добрият начин за третиране на изгаряне?

Може да е необходим цял ден, преди да се разкрият пълните щети. Аспиринът може да забави ранната поява на почервеняването. Пийте вода. Изгарянията 2-ра и 3-та степен могат да се облекчават с хладки бани, овлажнители (алое вера) и др. Ако се появят симптоми като главоболие, треска, или ледени тръпки, трябва да се потърси лекарска помощ.

И запомнете - лятната почивка не е състезание за най-хубав тен. За да не развалите ваканцията си, вземете предпазни мерки, с които да защитите кожата си от вредното действие на слънцето.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14314 seconds