
Бременните жени не трябва да консумират лакрица

Жените, които прекаляват с консумацията на продукти, съдържащи лакрица /сладък корен/ по време на бременност, излагат своето дете на риска от възникване на интелектуални и поведенчески нарушения.
Лекари от Университета на Хелзинки и Университета на Единбург са установили, че деца, чиито майки са употребявали по време на бременност много продукти с лакрица имат по-лоши конгнитивни способности, страдат от синдрома на дефицит на внимание и хиперактивност. Медиците смятат, че основният компонент на лакрицата, глициризин, има негативно действия върху пациентите и позволява на хормона на стреса да премине от майката към плода. Високите равнища на този хормон под названието глюкокортикоид отрицателно влияят на развитието на мозъка на бебето и се асоциират с поведенчески разстройства в детството.
Източник: БГНЕС
Вижте още
- Депресията и затлъстяването при момичетата са обвързани
- Хормони може да затруднят кърменето
- Над 3000 жени ще получат финансиране от държавата за ин витро
- Нарът намалява риска от рак на гърдата
- Майките пушачи ще имат дебели деца
- Храненето с биберон разваля зъбите на децата
- Около 25% от българките кърмят повече от 6 месеца
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.