Новини и статии

Нередовният стомах при детето се нуждае от лечение

Публикувано в: Бременност и майчинство 15 October 2009

Нередовен стомах при децата

Д-р Татяна Ралчева, педиатър в ХV ДКЦ - София.

Д-р Ралчева, когато едно дете не е с остро заболяване, за какво идва най-често майката да се консултира с вас?

Освен за да проверим общото физическо и невро-психическо развитие на децата, майките питат за ваксините от задължителния календар, за възможностите за допълнителни ваксини, както и за храненето на децата, защото там становищата много се промениха. Започваме малко по-късно да захранваме децата, като въвеждаме немлечните храни и плодовите сокове след 5-6-месечна възраст. Майките питат какво точно да дават, в каква форма, колко често и т.н. Сред родителите сериозни вълнения предизвикват и храносмилателните проблеми при децата им - разстройство, запек, повръщане, които се срещат сравнително често.

Какви са особеностите на детското храносмилане?

Характерното за храносмилателната система, както и за другите системи в детския организъм, е, че все още е незряла, с неразвити напълно функционални възможности. Затова и децата получават разстройство и по-често запек.

А всъщност какъв е нормалният ритъм на освобождаване на червата в различните детски възрастови групи?

Този ритъм се променя с хода на възрастта. Обикновено новородените се изхождат неколкократно на ден. При по-големите деца трябва да има минимум едно изхождане на ден. Ако това става през ден или през два, трябва да се обърне внимание.

Защо този проблем става все по-чест при децата?

Ами това е общ проблем на всички възрасти, а децата не правят изключение. При тях основна роля играят начинът на хранене и двигателната активност. При кърмачетата на естествено хранене няма запек. Защото кърмата е идеално усвоима и пригодена да дава и калории, и полезни вещества, и имунни тела на бебето. Нещата се променят, когато преминат на изкуствено хранене и по-късно на обща храна. Адаптираните млека ги правят максимално близко до естественото майчино мляко, но никога няма да го заместят напълно. При по-големите деца вече е мода да ядат чипсове, пици, солети, вафли и други концентрирани храни.

Това означава ли, че подкрепяте новата наредба на здравното министерство за здравословно хранене в училищата?

Определено, защото храненето има много сериозно значение за развитието и здравето на децата.

Какво се случва, ако родителите не обърнат внимание на нередовния стомах на детето?

Проблемът става хроничен и лечението му е по-трудно. Родителите трябва да знаят, че запекът не е нормално състояние. Този проблем трябва да се преодолее още в ранната възраст.

Как трябва да се подходи при нередовен стомах?

Преди всичко с промяна на хранителния режим. Подходящи са готвените, а не сухите храни. Грешно е становището, че супите преодоляват запека. Може да се яде и супа, но не само. Тя съдържа основно течност, която се елиминира през бъбреците, а не през червата. Добре е да се приемат плодове и зеленчуци, защото тяхната целулоза подпомага изхождането.

А децата могат ли да приемат някакви лаксативни средства?

Когато проблемът не се реши само с храненето, може да се дават определени лаксативни средства. Те трябва да имат мек слабителен ефект. Не трябва да предизвикват спазми, многократни изхождания или дискомфорт, както и привикване. За детската възраст е важен и вкусът на лекарството. В моята практика имам добър опит със сиропа „Фрутилакс"[1]. Той е уникална комбинация от природни плодови екстракти и билкови масла. Водният извлек от слива и смокиня заедно с масло от копър и мента предизвиква мек слабителен ефект и успокоява коликите.

1) Споменатите в текста търговски продуктш са дадени само като пример и споменаването им не означава, че се препоръчват специално от Medicine.BG. Също така, това че определено търговски продукт не е споменат, не означава, че продуктът не е добър.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Много е важно навикът за здравословен живот да се изгради още в ранна детска възраст. Всякакви инициативи, насочени към тази цел, са много хубави и такива трябва да има повече. Последната такава програма е "Активни и здрави" на Фондация "Димитър Бербатов" и "Данон Сердика". Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. „Активни и здрави“ се ражда след осъзнаване на тъжната статистика на Националния център за опазване на общественото здраве, според която всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване. За повече полезна информация http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=5

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15038 seconds