Новини и статии

Бременните жени не трябва да се тъпчат с храна

Публикувано в: Бременност и майчинство 15 July 2010

kartofenikyufteta

Бременните жени, които ядат за двама, поставят здравето си в опасност и ще бъдат засегнати за продължителен период от време, сочат данните от ново изследване на американски учени.

Затлъстяването може да съкрати до девет години от живота на един човек и повишава рисковете от развитието на здравословни проблеми, включително диабет, сърдечносъдови заболявания, импотентност, депресия и някои видове рак. Експертите посочват, че се обръща голямо внимание върху идеалното тегло на детето при раждане и се пренебрегва здравето на майките. Изследването беше реализирано върху 2 000 бременни жени и стартира от 1980 г. Жените са били подложени на тестове отново след 21 години.

Доктор Абдула Ал Мамун от университета в Куинсленд заяви, че това изследване е първото, което показва, че натрупаните килограми по време на бременността се запазват с годините и вредят на здравето на майката. Професор Филип Джеймс заяви, че през последните 40 години целият проблем с напълняването по време на бременността се е основавал на грижите за здравето на детето. "В една клиника, която се лекуват проблеми, свързани със затлъстяването, 80% от пациентите са жени. Много години съм слушал от много от тези жени, че са имали проблеми, след като са напълнели по време на бременността", заяви професорът.

По традиция, жените са съветвани да напълняват по време на бременността, но през февруари, след ново изследване, бременните жени бяха посъветвани да не увеличават притока на калории до последните три месеца на бременността, когато имат нужда от 200 калории допълнително. Това е еквивалентът на един малък сандвич. Друго изследване в тази посока показа, че на жените с нормално тегло се препоръчва да не напълняват с повече от 16 килограма по време на бременността.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10225 seconds