Новини и статии

Дъвката намалява приема на калории

Публикувано в: Любопитно 30 October 2009

Дъвка срещу напълняване

Американски учени са стигнали до извода, че дъвката без захар може да помогне за контрола на теглото, като намалява приема на калории и увеличава изгарянето им, съобщи Medical News Today.

Проучването e анализирало ефектите при 35 здрави мъже и жени, които е трябвало в продължение на 20 минути да дъвчат дъвка преди закуска, а след това още два пъти преди обяд. Измервани са интензивността на метаболизма и нивото на глюкоза в кръвта преди и след закуска, а също преди и след обяда. Доброволците е трябвало да дадат и оценка на някои субективни параметри, като например чувството на глад и запасите от енергия. Резултатите показват, че хората, които дъвкали дъвка, са приели с обяда си 67 калории по-малко и не са компенсирали липсата им през деня. Освен това са изразходвали с 5% повече енергия.

Откритието може да намери приложение при програмите за борба със затлъстяването, допълват учените. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13026 seconds