Новини и статии

Черният шоколад лекува цироза на черния дроб

Публикувано в: Хранене и диети 16 April 2010

cheren_shokolad_4

Богатият на какао черен шоколад може да бъде предписван като лечение за страдащи от цироза на черния дроб, разкри най-новото проучване на положителните качества на шоколада.

Испански изследователи откриха, че черният шоколад не повишава кръвното налягане след ядене, което може да достигне критични нива при пациенти, страдащи от цироза на черния дроб. Според тях флавоноидите- антиоксиданти, които какаото съдържа, са причината този шоколад да е полезен за кръвното налягане, защото веществата помагат за успокоението и разширението на мускулните клетки на кръвоносните съдове. Изводите от проучването са резултат от изследвания на 21 души. В крайна сметка учените открили, че пациентите, които са консумирали ястия от какао, имат по-малко повишение на кръвното налягане в черния дроб, отколкото пациентите, които са се хранили с бял шоколад. "Проучването ни показа връзката между черния шоколад и по-ниското кръвно налягане, и нуждата от промяна на лечението на болните от цироза", заяви Марк Търц, професор по хематология в лондонския Империъл колидж.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12158 seconds