Новини и статии

Шоколадът – вкусен, но и полезен в умерени количества

Публикувано в: Любопитно 4 August 2010

darkchocolatesuperfoodlg

Макар че е богат на калории и е враг на зъбите, шоколадът има за повечето хора магическа притегателна сила. А според проучване, цитирано от „Дойче веле", шоколадът се оказва здравословен изкусител. В изследването на ефекта на продукта върху здравето се включили 19 хиляди души. Резултатът: при тези, които консумирали повече шоколад, рискът от инфаркт или инсулт намалял с 39%. С него обаче не бива да се прекалява, предупреждават учените.

Какво количество е полезно?

Независимо дали става дума за набавянето на енергия или повишаване на настроението - на шоколада винаги са му приписвали благотворно влияние. През 19-и век съдържащото се в него какао дори се продавало в аптеките.

В шоколада има флавоноиди - растителни вещества, които намаляват кръвното налягане и се отразяват много добре на сърдечно-съдовата система. Учени от германския институт за изследване на храните в Потсдам решили да проучат точно в каква степен флавоноидите в шоколада предпазват от инфаркт и инсулт. Предположенията им са, че тези вещества увеличават концентрацията на азотния моноксид в кръвта - газ, който допринася за отпускането на мускулите на артериите.

„Получава се така, че артериите се разширяват и кръвното налягане се понижава", поясни ръководителят на проучването д-р Брайън Буйсе. Именно по-ниското кръвно налягане може да намали риска от инфаркт или инсулт.

Анкетирани били доброволци, които нямали заболявания на сърдечно-съдовата система, за техния начин на хранене и на живот. Изследователите наблюдавали хората в продължение на 8 години и проучвали връзката между консумацията на шоколад, кръвното налягане и настъпването на сърдечни заболявания. Установено било, че тези от тях, които приемат 7-8 грама шоколад дневно, са много по-малко застрашени от болестни на сърдечно-съдовата в сравнение с тези, които изобщо не ядат шоколад. Решаващо в случая е количеството - става дума само за две парченца дневно, не повече.

„Шоколадът е опасен, може да доведе до увеличаване на теглото, тъй като съдържа много захар, мазнини, респективно - има много калории. Този, който яде много шоколад, ще напълнее, а наднорменото тегло крие рискове за кръвното налягане, за сърдечно-съдовата система, също така и за всички видове рак", каза Брайън Буйсе.

Бял или тъмен шоколад?

Флавоноидите се съдържат в какаото, т.е. - най-ефективно би било приемането на тъмен шоколад, с поне 60 процента съдържание на какао. Млечният шоколад съдържа 30 процента какао, а в белия изобщо няма флавоноиди - следователно той няма никакво положително въздействие върху сърдечно-съдовата система, посочват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20360 seconds