Новини и статии

Чести грешки при спазването на диети

Публикувано в: Хранене и диети 2 February 2011

zdravoslovnohranene

В момента, в който любимите ни джинси започнат да ни стягат, значи е време за диета. Някои хора успяват да възвърнат линията си и отново да изглеждат добре в прилепналите по тялото красиви дрехи. Други се опитват и успяват да променят хранителните си навици, но въпреки това теглото им не помръдва. Причината е, че тази промяна не е толкова съществена, колкото те си мислят.Ето 3 от най-честите грешки, които се допускат при спазването на диета.

Несъзнателно похапване, без да се отчита точното количество приета храна

Заели сте се сериозно със спазването на диета и не си поръчвате десерт. Но не слагате в сметката няколкото хапки, които сте си боцнали от чинията с шоколадова торта на приятелката си. Също така и чашата чай и няколкото сладки, с които ви е почерпила съседката.

Колко кафета изпивате по време на напрегнато служебно съвещание? Колко чаши вода изпивате на ден? Диетологът Агармал твърди, че недостатъчното пиене на вода е грешка, която хората допускат най-често. Погрешно е схващането, че поемането на много вода води до нейното задържане. Мнозинството от хората живеят в заблуди или нямат представа за количеството храна, което поемат, допълва още тя.

Пропускането на хранения

Специалистът по хранене д-р Пуджа Макхиджа твърди, че най-голямата грешка, която може да направите при решаването да отслабнете, е да започнете да гладувате. При пропускането на хранене нивото на кръвната захар спада и се засилва апетитът към сладки храни, от които се пълнее много повече, отколкото от едно домашно приготвено ядене.

Пропускането на закуската е вредно и води до приемането на повече калории през деня.  Обикновено хората, които са на диета, се хранят 2 пъти, 1 път или никак, казва д-р Армагал. А те трябва да ядат малки количества 6 пъти на ден. Така ще засилят метаболизма си, тоест възможностите си за изгаряне на мазнините, посочва тя.

Поставянето на краткосрочни цели

Целта ви не трябва да е драстично отслабване, а постигане на здравословно тегло и неговото поддържане. Това изисква последователни промени в начина на живот. Спазвайте балансирана диета с храни от различни групи и същевременно правете физически упражнения и водете активен начин на живот.

Водете си дневник за храната, която поемате

Самият факт, че записвате какво сте изяли през деня ще ви помогне да проведете успешно диетата. Според психиатъра д-р Хариш Шети воденето на дневник създава чувство за ред, държи нащрек и настройва психически за правилно хранене. Това е полезно и за наблюдаващия ви специалист.

  • Записвайте всяка изядена хапка храна. Така ще получите ясна картина за попадналите в диетата ви излишни калории и може да проследите кога преяждате на емоционална основа.
  • Мисълта, че записвате точно какво сте изяли, ще ви възспира от преяждане и препиване и ще започнете да се храните само, когато изпитвате истински глад, а не по прищявка.
  • Купете си красив дневник, за да ви е приятно, когато си записвате в него и го носете винаги със себе си.
  • Когато записвате какво сте изяли, отбелязвайте и защо сте избрали точно тази храна.

Водете си дневник един месец, за да видите как ще ви се отрази. Най-вероятно, след това няма да се нуждаете от него, защото вече ще сте на ясно с начина си на хранене и ще сте в състояние да се справяте с предизвикателствата, които ви карат да преяждате. Така ще сте по-наясно и със ситуацията. Например: дали изяждате едно и също количество в ресторанта и в закусвалнята.

И така, забравете за диетите, които обещават загуба на тегло, а си изработете свой метод за самоконтрол.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11977 seconds