Новини и статии

Снимки на торти карат жените да се хранят правилно

Публикувано в: Хранене и диети, Любопитно 18 August 2009

Шоколадова торта

Взирането в изкусителни снимки на торти и сладкиши помага на жените да се хранят здравословно, показва изследване на холандски учени.

Звучи невероятно, но учените от университета в Утрехт открили, че снимките на сладкиши засилват решителността на жените да се хранят правилно. Психоложката Флор Кроезе, която осъществила изследването сред 54 студентки, помолила половината от тях да гледат снимки на шоколадова торта, а другата половина - снимки на цвете. Участниците и в двете групи били запитани за хранителните им режими и след това им било предложено да изберат дали да похапнат парче шоколад или овесена бисквита. Жените, на които била показана снимка на торта, поставили здравословното хранене на по-високо място спрямо жените, на които била показана снимка на цвете. Повече участнички от първата група избрали овесената бисквита пред парчето торта спрямо участничките от втората група. "Изкусителните храни не винаги карат хората да си угаждат. Изглежда, че изкушаващите храни напомнят на хората за задачата им да контролират килограмите си и им помага да действат съобразно с това", заявява авторката на изследването, публикувано в сп. "Ню Сайънтист". Проф. Кроезе предлага на хората, които опитват да свалят килограми, да залепват на вратата на хладилника си снимки на нездравословни храни, които да ги спират да се хранят нездравословно.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08336 seconds