Новини и статии

Дефицитът на витамин Д - опасност за сърцето

Публикувано в: Хранене и диети 17 November 2009

Рибата, ядките, яйцата и млякото са храни богати на витамин D

Твърде ниското ниво на витамин Д увеличава значително риска от инсулт, инфаркт и смърт.

Американски учени са изследвали 27 686 души над 50-годишна възраст, които не са имали до този момент кардиологични проблеми. Участниците са разделени на три групи в зависимост от нивото на витамина - нормално (повече от 30 ng/mL), ниско ( между 15 и 30 ng/mL) и много ниско (под 15 ng/mL).

Тези, които са имали най-висок дефицит от витамина, са били със 77% по-застрашени от смърт, 45% от развитието на коронарна артериална болест. Рискът от инсулт е бил  78%, а от инфаркт - 2 пъти по-голям в сравнение с хората, чиито нива на витамин Д са нормални.

Дори малкото понижаване на нивата може да навреди на сърдечно-съдовата система при хората над 50, твърдят учените, цитирани от Medical News Today.

Необходими са още доказателства, които да подкрепят откритията, но дефицитът на витамин Д е лесно лечим и, ако връзката между него и сърдечните заболявания се потвърди, то това би имало значителен ефект върху здравето на много хора.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20629 seconds