Новини и статии

Есенни плодове и зеленчуци подготвят организма за зимата

Публикувано в: Хранене и диети 29 September 2009

shukaku_no_aki_autumn_fruit_vegetables

Преходът от лятото към есента не винаги е приятен. Тогава прибираме летните дрехи и изваждаме пуловерите, подготвяме се за студеното време, грипния сезон и алергиите. Разнообразните есенни плодове и зеленчуци, които освен че са много вкусни, са и изключително полезни за здравето по време на смяната на сезоните. За да се чувствате добре през есента и да подготвите организма си за зимата, е добре да наблегнете на някои здравословни продукти от природата:

Ябълки

Една ябълка съдържа 80 калории. Този плод доставя на организма витамин С и много полезни фибри. Както разтворимите, така и неразтворимите фибри на ябълките  помагат за правилното храносмилане и за поддържане на нормалните стойности на холестерола. Тъй като има много различни сортове ябълки - сладки, кисели, тръпчиви, няма да ви омръзне и винаги ще ви е вкусно да ядете по една на ден.

Цвекло

Цвеклото съдържа малко калории, натурална захар и изобилства от витамин В. В него има много фолиати и една разновидност на витамин В, която е жизнено важна за правилния растеж на клетките, особено по време на бременност. Цвеклото съдържа и още два витамина от В група: бетацианин /betacyanin/ -  пигмент, който е мощен антиоксидант, и бетаин / betaine / - вещество, което предпазва сърцето. Цвеклото също така е богат източник на фибри.

Чушки

До края на октомври има голямо изобилие от различни сортове чушки. Когато в тях липсва веществото капсаицин, на което се дължи лютият вкус, чушките придават много приятен сладък привкус на храната. А само една купичка нарязани чушки доставя почти 300% от необходимата дневна доза витамин C. Освен това в тях има много антиоксиданти. Чушките може да се прибавят към салати, да се готвят с крехко месо или да се задушават заедно с други зеленчуци.

Брюкселско зеле

Заедно със зелето, спанака и броколите тези мини зелки принадлежат към кръстовидните зеленчуци. Въпреки че брюкселското зеле не попада в топ листата на зеленчуците, то има много ценни хранителни качества. Една купичка нарязано на четвъртинки брюкселско зеле съдържа четвърт от необходимата дневна доза фолиати, 15% от нужните фибри и калий, 10% от желязото и омега-3 мазнините и  забележителните 161% от дневната доза витамин С.

Червени боровинки

Ярко червени и стипчиви, червените боровинки зреят през есента и са изключително полезни за здравето. Те са богати на витамин С и фибри и са известни като лек срещу бактериите, които причиняват инфекции на пикочните пътища. Добавяйте ги към фруктови и други салати, към овесените каши, към сладкишите.

Смокини

Смокините са нискокалорични и много полезни. Те съдържат много калий, който е необходим за здравето на сърцето, бъбреците и функцията на мускулите, и калций, който заздравява костите. 200 грама пресни смокини доставят 30% от препоръчителната дневна доза фибри. Както всички плодове и смокините са богат източник на антиоксиданти. Установено е, че екстракт от смокинови листа подобрява състоянието на диабетиците.

Круши

Този фин и сладък плод доставя на организма също толкова витамин С и фибри, колкото и ябълките. Освен това крушите съдържат и антиоксидантния минерал мед. Заради тяхната сочност и масленост те са идеална добавка към салати и зърнени каши.

Тиква

Наситеният цвят на тиквата подсказва, че тя съдържа много полезни хранителни вещества. Витамин А под формата на бетакаротин изобилства в тиквите. Бетакаротинът е полезен за доброто зрение, засилва имунната система и предпазва организма от свободните радикали, които предизвикват проблеми с кръвоносните съдове и рак. Тиквата съдържа много калий, който регулира работата на бъбреците, сърцето, мускулите и нервите. Тя има много фибри, които понижават холестерола, нормализират дейността на стомашния тракт и нивото на кръвната захар.

Пащърнак

Пащърнакът не е много популярен зеленчук. Той изглежда като безцветен морков, но съдържа много повече полезния за сърцето калий и фолиати от морковите. Фолиатите са необходими за растежа на здрави клетки - тяхната липса се свързва с вродените дефекти и рака. Пащернакът съдържа наполовина по-малко протеини и витамин С от картофите, но за сметка на това е много богат на фибри.

Сладки картофи

Този сорт картофи съдържа повече желязо и е добър източник на витамини А и В6 (полезен за сърцето).

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19900 seconds