Новини и статии

Витамините – противоотрова срещу стрес

Публикувано в: Психично здраве, Фитнес и тонус 5 August 2009

Комплекс витамини

Състоянието се характеризира с ускорено сърцебиене, учестено дишане, мозъкът работи на бързи обороти, за да прецени ситуацията.

Обикновено стресът се асоциира само с негативните емоции. Всъщност няма значение дали ситуацията е приятна, или не. И повишението в службата, и наказанието предизвикват една и съща реакция на организма. Освен това определено ниво на стрес е жизнено необходимо, защото мобилизира физическите и психическите сили. Но само за кратко. Проблемът всъщност е т.нар. дистрес - състояние на хроничен силен стрес, който вреди на организма като цяло.

Има много начини за справяне с чувството на напрежение, безизходица, тревога и неувереност.

Строгите диети не се препоръчват при стрес, но и прекаляването с тестени и сладки изделия само задълбочава проблемите. В такъв период е много важно да се поддържа тонус с пълноценни витаминозни храни. Отлична „противоотрова" срещу стрес са витамините от група В. Доказано е, че при техен недостиг рязко се увеличават депресивните настроения и нервните разстройства. Увеличете дозата на витамин В1 в менюто си, наблегнете на млечните продукти, яйцата, зеленчуците с тъмнозелен цвят, ядките. В моменти на стрес се откажете от мазната храна, тестените закуски. Необходимите сили и жизнена енергия можете да си набавите от чаша плодов сок и овесени ядки.

За да съхраните работоспособността си, ориентирайте се към белтъчините. Ако ги комбинирате със зелени зеленчуци, ще сведете до минимум риска от сърдечно-съдови заболявания. Вечер можете да си позволите и по-въглехидратна храна - паста, картофи, ориз. Идеален вариант е доматено ризото. Съдържащите се в ориза комплексни въглехидрати подпомагат синтезирането на серотонин - хормона на доброто настроение. Друг източник на серотонин са доматите.

Кофеинът усилва действието на адреналина (основен стресов хормон). Пийте повече вода и сокове. Спомнете си за силата на билките - маточината и липата имат меко успокояващо действие.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15434 seconds