Новини и статии

Гени разкриватт тайните на биологичното стареене

Публикувано в: Любопитно 9 February 2010

Теломери

Британски учени са открили генетичен вариант, който може да покаже колко бързо стареят хората, съобщава Би Би Си. Изследването, публикувано в Nature Genetics, показва, че носителите на този ген имат различен биологичен часовник. Това откритие може да помогне за подобряването на превенцията на различни болести, свързани с напредването на възрастта - сърдечно-съдови, деменция, и други.

Една от теориите посочва като фактор за тези различия между хората теломерите, които са „биологичните таймери" на организма (когато една клетка се дели, теломерите се скъсяват - това е процесът на стареене). Анализирани са над 500 000 генетични проби и е установено, че въпросният ген се среща при хората, които имат по-къси теломери по рождение.

Според учените някои хора са генетично програмирани да стареят по-бързо. Този процес може да се ускори още повече, ако начинът на живот включва нездравословни навици, допълват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10787 seconds