Новини и статии

Ходенето е ключът към дълъг живот

Публикувано в: Любопитно 19 July 2010

walking095a

Половин час ходене на ден е ключът към дълъг живот, установили британски учени.

Не е необходимо да стоите с часове във фитнес залата, за да бъдете във форма. Ежедневната разходка по магазините може да намали риска от преждевременна смърт с 20%, открили експертите. "Нашето изследване потвърждава, че не само усилените тренировки могат да ви поддържат във форма. Дори умерената ежедневна активност като ходене или каране на колело оказват сериозно положително влияние върху здравето. Само ходенето по магазините или отвеждането на децата до училище могат да удължат живота ви, едновременно с останалите положителни последици от това за благосъстоянието и околната среда.

Малки дози редовна лека до умерена активност може да имат доста сериозни положителни ефекти", посочва авторът на изследването Джеймс Удкок от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. Изследването, осъществено в сътрудничество с изследователи от Кеймбриджкия университет и института Каролинска в Швеция и публикувано във в. "International Journal of Epidemiology", установило, че най-осезаемото положително влияние от разходката върху здравето се усещало при хората, които почти не извършвали физическа дейност.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Особено полезно е ходенето върху повърхност с по-голяма надморска височина (планински терен). В случая се съчетават цял букет от благоприятни фактори - умерено физическо натоварване,по-ниско атмосферно налягане,липса на запрашеност и аерозоли във въздуха,
екзотична обстановка разтоварваща сетивата. Б.Русев

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14096 seconds