Новини и статии

Приспивни храни

Публикувано в: Хранене и диети 15 February 2011

zdravsan1

Ястието, което сте си избрали за вечеря, може да ви държи будни цяла нощ или да ви приспи още щом помиришете възглавницата. Ако искате да се наспите добре, то включете в менюто си следните храни - сьомга, боб, кисело мляко, спанак и др.

Сьомга

Здравословните мазнини в тази риба (по-специално докозахексаенова киселина или DHA) могат да засилят нивата на хормона мелатонин, който регулира съня.

Боб

Бобовите растения са добър източник на витамини, включително В6, В12 и фолиева киселина, като всички те помагат на организма да регулира цикъла на съня и производството на релаксиращия серотонин. Проучванията показват, че витамините от В-група могат да помогнат на хората с безсъние.

Нискомаслено кисело мляко

Киселото мляко е добър източник на калций и магнезий - два важни за съня минерала, които заедно помагат за по-бързо заспиване и увеличават продължителността на дълбоката фаза на съня. Нарушенията на нощната почивка могат да доведат до мускулни спазми, по-високи нива на стрес и по-некачествен сън.

Спанак

Тъмнозелените растения са чудесен източник на желязо - хранително вещество, което може да помогне за предпазване от крадеца на сън, известен като синдром на неспокойните крака.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.24350 seconds