Новини и статии

Ходете за здраве

Публикувано в: Фитнес и тонус 17 June 2010

hodene
Движението е живот. Човекът, казал тази мъдра фраза, не е имал предвид движение със 180 км/час по магистралата. Затова природата е измислила алтернатива и за най-мързеливите - ходенето.

Ако искате да бъдете действително полезни на самите себе си - трябва да се движите пеша интензивно (100 крачки в минута) минимум по 30 минути дневно. Ходенето е най-достъпното физическо натоварване, което не зависи от възрастта. Достатъчно е да отидете до магазина или до работата, без да се бутате в градския транспорт, и вече сте направили нещо полезно за организма си.

Няма нищо по-лесно от това да свикнете да ходите бързо с вдигната глава. Процентът на травмите при заклетите пешеходци е доста по-нисък, отколкото при другите физически натоварвания, удоволствието в никакъв случай не е по-малко. Важното е да се ходи със самочувствие.

Помнете: час ходене се равнява на 15 минути бягане. Не случайно американският лекар диетолог Пол Брег смята ходенето за краля на физическите упражнения и препоръчва да се започне с малки дистанции. Дори няма да усетите как ще удвоите разстоянието. Не позволявайте на никакви външни обстоятелства да попречат на разходката ви с бързи темпове.

Задължително е да сте удобно екипирани. Свободните дрехи ще ви осигурят и свобода на движението. Важна е и техниката на интензивното ходене. Сгънете ръцете в лактите, дръжте ги до тялото и ги движете ритмично. Стъпвайте от петите към пръстите на краката. Вдишвайте въздух през носа, а издишвайте през устата - вдишване - три крачки - издишване. Не забравяйте да си вземете вода и да я пиете често на малки глътки.

Бързото ходене обогатява организма с кислород и на практика укрепва всички мускули на тялото, което снижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Това физическо натоварване стимулира обмяната на веществата, развива костната тъкан, повишава издръжливостта, укрепва здравето и имунната система.

Специалистите твърдят, че никой масаж не може така да укрепи междупрешленните дискове както ходенето. Освен това активното крачене позволява да се изгорят от 200 (при нормално темпо) до 600 калории (при бързо темпо), което прекратява отлагането на мазнини.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.00931 seconds