Новини и статии

Хората не знаят достатъчно за мазнините

Публикувано в: Любопитно 29 July 2009

Мазнините от рибата са полезни

Хората до известна степен са запознати със здравословното си състояние и са наясно, че то се определя и от начина им на хранене. Това сочат данните от изследване в 16 държави, обхванало 3200 души, направено от една от водещите световни компании за маркетингови проучвания Millward Brown. Целта е да се събере информация доколко потребителите са наясно с ролята на начина на хранене, като фокусът е най-вече върху мазнините и отношението към тях.

Според 59 на сто от анкетираните мазнините не могат да бъдат съставна част на една здравословна диета. Толкова хора са на мнение, че мазнините трябва да са 14% или по-малко от поеманата ежедневна енергийната стойност. 38 на сто се стремят да избягват продукти, които съдържат мазнини.

Проучването показва, че обикновено мазнините се асоциират директно с наситени мастни киселини, но не и с незаменимите мастни киселини, които не могат да се набавят от организма, а само чрез определени храни. Повечето от хората знаят, че съществуват „добри" и „лоши" мазнини. Само 54 на сто от анкетираните са наясно, че незаменимите мастни киселини Омега-3 и Омега-6 са мазнини. Обикновено потребителите могат да идентифицират здравословните продукти като сьомга, авокадо и ядки, но не разпознават богатите на незаменими мастни киселини, каквито са например растителните масла и висококачественият мек маргарин.

„Много от хората, които нямат необходимите познания, директно изключват някои продукти от диетата си, без да знаят, че по този начин се лишават от ценните за организма незаменими мастни киселини", заяви д-р Светлин Цонев, докторант и специализант по кардиология в Медицински университет-София.

По думите му, здравословният начин на хранене би могъл значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, което е възможно само, ако хората са добре запознати с качеството и количеството на ежедневно приеманите от тях продукти.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10611 seconds