Новини и статии

Масло или маргарин?

Публикувано в: Хранене и диети 15 January 2010

butter

Масло или маргарин? Ако преди двадесет години това беше по-скоро материален въпрос, сега той се е превърнал в истинска хранителна свещена война. Какво да намажем на сутрешния си сандвич, какво да прибавяме към кашата и с какво да изпържим яйцата си - "масловките" и "маргаринките" са готови да спорят дотогава, докато останат без глас. И пазарът постоянно ни подхвърля нови съблазнителни аргументи, представяйки на потребителите вкусни, богати на полезни вещества и бедни на противните ни мазнини, масла. Може би тази информация ще ви помогне да определите какво да хапвате, грижейки се за здравето си.

Масло

Маслото се състои от чиста млечна мазнина и по този начин е напълно натурален хранителен продукт. Производството на маслото е строго контролирано, в това число и защото всяко неоторизирано допълнение или нарушаване на технологичния процес ще доведе до промяна във вкуса и консистенцията. "Безнаказано" може да се добавят към маслото, без да се притесняват, че ще развалят вкуса му, само три неща:

  • млечни бактерии
  • бета-каротин (за по-наситени цветове)
  • сол

Маслото от краве мляко съдържа ценните витамини D, A, E, K и се усвоява лесно. Това може да ви се стори странно - нима съществуват лесносмилаеми мазнини? Факт е, че около половината от маслото се състои от мастни киселини, чиито химични свойства им дават възможност бързо и лесно да се разграждат. Поради това страхът от "удавяне" в холестерол е неоснователен - както се вижда от последните изследвания на учени от Харвард, влиянието на наситената с масло диета е много слабо върху нивото на холестерола. Оказва се, че много по-важни са генетичните фактори, възрастта и колко се движите.

Маргарин

Повечето съвременни маргарини са от чист растителен произход и, следователно, без холестерол. Но обърнете внимание на опаковката - маргарините съдържат животински мазнини (около 10%). Те се влагат за подобряване на вкуса. Маргаринът остава свеж дълго време, по-евтин е и по-лесно се маже на хляба - дори и ако току-що сте го извадили от хладилника. Съдържанието на ненаситени мастни киселини е по-високо от това на маслото, но ако наистина се грижите за здравето си, не забравяйте, че употребата на маргарин е в пряка зависимост от качеството на компонентите, които съдържа. През последните години много от производителите са фокусирани върху съдържанието на мастни киселини омега-3 в маргарина.

Защо са важни мазнините омега-3?

Полиненаситените мастни киселини от групата на омега-3 са от съществено значение за дейността на организма, но човешкото тяло не е в състояние да ги синтезира. Ето защо е важно да ги приемате с храната.

Омега-3 разреждат кръвта, гасят възпаленията, подобряват състоянието на сърдечносъдовата система и ставите. Основните доставчици на омега-3 мазнини са: рибите, които живеят в студена морска вода - херинга, скумрия, сьомга, сардина. За съжаление повечето хора в България рядко слагат на масата си риба, затова трябва да обърнем внимание на включването в менюто на орехови ядки, ленено семе и рапично масло, също богати на омега-3.

Освен богатите на омега-3 мазнини рапица и ленено масло, огромна стойност има и маслиновото масло, което съдържа така наречените мононенаситени мастни киселини. Те също са важни за кръвоносната система, имат способността да понижават кръвното налягане и освен това са антиоксиданти. Но маслата от трън, соя и слънчоглед също се използват при производството на маргарин, съдържат големи количества омега-6 полиненаситени мазнини, които са много полезни за здравето. Спецификата на омега-3 и омега-6 се състои в това, че използването им може да намали нивата на холестерола в кръвта.

Има ли витамини в маргарина?

 

Да, ако те са изкуствено добавени. Днес това се прави, за да се приближат хранителните свойства на маргарина до тези на кравето масло. Обикновено в състава на маргарина има витамин А (полезен за кожата, лигавиците и зрението) и витамин D (укрепва костите), а в някои случаи - витамин Е (нужен на мускулите и нервите). Информация за добавените витамини се съдържа на опаковката.

В състава на "лекия" маргарин се съдържат от 39 до 41% мазнини. Но затова има повече вода и хранителни добавки като желатин, оксиданти и консерванти. Дали тези вещества може да ви помогнат да отслабнете - е голям въпрос. В същото време изследванията показват, че жените, които ядат нискомаслен маргарин, рефлекторно мажат по-дебел слой - поради факта, че продуктите с по-ниско съдържание на мазнини не засищат глада. Диетолозите препоръчват да се въздържаме от купуване на "леките варианти" и по-добре да използваме по-икономично обикновените маргарини. Като цяло, названието диетичен маргарин често се разбира погрешно, а производителите използват тази грешка в полза на рекламните си кампании. Първоначално диетичният маргарин е изобретен за включване в храненето на хора, страдащи от високо кръвно налягане и високи нива на мазнини в кръвта.

Какво представляват трансмазнините?

Транс мазнините са наскоро открит страничен елемент на здравословното хранене, разтревожили учените и специалистите по хранене. Тъй като растителните масла при стайна температура имат свойството да се втечняват, се използва методът на хидрогенирането, който води до втвърдяване на растителни масла. Колкото по-твърд е маргаринът и по-дълъг срокът му на годност, толкова повече трансмазнини се крият в него. Обикновено най-наситени на трансмазнини са най-евтините продукти, които не изискват специални условия за съхранение. Основната опасност от трансмазнините е, че те повишават "лошия" холестерол (липопротеини с висока плътност) и понижават "добрия". Другият проблем е в това, че нашите закони не задължават производителите да поясняват какво точно масло са използвали за производството, например на сладкиши или полуготови продукти, а в резултат след консумирането на някои "бисквитки" рискуваме да получим ударна доза от трансмазнини.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

4 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Незнам кое вреди повече маргарина или маслото но маргарина но много деца го консомират повече вече няма качествени млечни продукти нито сирена кисели млека и т.н

не знам защо лъжат за маргарина? това е пълна химия, с която ни тровят, стига сте правили реклама на отровите, и без това нищо истинско няма отдавна в магазините, засрамете се, и вие имате деца, с маргарин ли ги храните???

анвтжванжтжвнаотжвнаотжаож

margarinite otdavna sum gi izhvurljla ot upotreba.polzvam samo nemsko krave maslo, i to ot vreme na vreme, v ogranicheno kolichestvo. bg. krave maslo e mentak, zastoto bulgarinat i goljm tarikat- ste mi prodava margarin v opakovka na krave maslo.aide, sus zdrave.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02641 seconds