Новини и статии

Кафето намалява опасността от рак на простатата

Публикувано в: Сексуално здраве 8 December 2009

mandrinkingcoffee

Пиенето на кафе може да намали опасността от развиване на най-сериозната форма на рак на простатата, показва ново проучване.

Изследване на близо 50 000 мъже показало, че тези от тях, които пият най-много кафе, е с 60% по-малко вероятно да развият най-агресивната форма на заболяването от тези, които никога не са пили кафе. Изследователите от Харвард предупредиха, че е много рано да се препоръчва на мъжете, страдащи от заболяването, да пият кафе, но проучването показало сериозно намаляване на случаите на най-смъртоносните тумори, при хората, пиещи най-много кафе. "Кафето оказва влияние върху инсулиновия и глюкозния метаболизъм, както и върху нивата на половите хормони, всички от които играят роля при рака на простатата", обясни д-р Катрин Уилсън, която представи изследването на конференция в Хюстън за предотвратяване рака. "Възможно е да има връзка между кафето и рака на простатата", допълни Уилсън. Ефектът е еднакъв както при обикновеното, така и при безкофеиновото кафе. Предишни изследвания показаха, че чаят може да предпази от рак на простатата, но това е първото проучване, според което кафето има същият ефект. Друго изследване, представено на конференцията, показва, че 15-минутните упражнения намаляват с около 35% опасността от смърт при хора, страдащи от рак на простатата.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15228 seconds