Новини и статии

Каква е връзката между алкохола и кръвното налягане?

Публикувано в: Любопитно 19 September 2011

jackdanielswhiskeyglass

Пиенето на твърде много алкохол може да увеличи кръвното налягане до нездравословни равнища дори и при хора, които не страдат от хипертония.

В момента за нормални стойности на кръвното се приемат до 130 на 85. Показания между 130 и 140 за горната граница и между 85 и 90 за долната се означават като „високо нормално” налягане. Хората в тази група трябва по-често да си следят кръвното. За влиянието върху кръвното налягане има значение начинът на пиене. Ако инцидентно изпиете повече от 3 питиета, налягането ще се увеличи временно, но ако това се повтаря периодично, рискувате кръвното да остане постоянно повишено.


Освен другите въздействия върху организма, алкохолът съдържа доста калории и може да стане причина за увеличаването на телесното тегло.

От друга страна, хората, които пият повече, могат да намалят кръвното си налягане, ако се върнат към умерена консумация. Щом страдате от хипертония, по-добре е да се откажете от пиенето или най-малкото да го ограничите до умерена степен. Но точно в това понятие има сериозно разминаване между българските традиции и световните разбирания. Под умерена консумация трябва да се разбира две питиета дневно за мъжете под 65 години и едно питие за по-възрастните, както и за жените, независимо на колко години са. Едно питие означава: 355 мл бира, 150 мл вино или 40 мл твърд алкохол.

Съществуват и проучвания, че специално при мъжете малките количества алкохол допринасят за предотвратяването на сърдечно-съдови инциденти. Всъщност най-трудно се оказва спазването на мярката. Лекарите не препоръчват на никой непиещ да започне да пие заради евентуални ползи за здравето. А за пиещите се оказва трудно да приемат само по 40 мл твърд алкохол.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

40мл... че то само за едно наздраве е това :)

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10485 seconds