Новини и статии

Какво не знаете за орехите?

Публикувано в: Любопитно 23 February 2011

walnuts_2

Не само, че орехите са вкусни, но са и полезни за сърцето и кожата. Те са и един от най-добрите растителни източници на протеини. Ето още някои ползи за здравето, които се обзалагаме, че не знаете.

  • Орехите са богат източник на омега-3 мазнини и алфа-линоленова киселина (ALA), за които е известно, че подобряват функциите на артериите.
  • Те имат антиоксидантни свойства, които помагат за предотвратяване на рак.
  • Смята се, че консумацията на орехи, като част от ежедневната диета, помага за предотвратяване на камъни в жлъчката.
  • Мононенаситените мазнини в орехите помагат за понижаване на лошия холестерол и липопротеините, вещества, които могат да доведат до атеросклероза чрез увеличаване на кръвните съсиреци.
  • Основната аминокиселина, наречена L-arginine, която се съдържа в орехите, се превръща в азотен окис, който помага за увеличаване на притока на кръв в тялото. Тя също така предотвратява стесняването на артериите и натрупването на мастни отлагания по стените на артериите.
  • Наричат орехите „храна за мозъка”. Това е така, защото те са богат източник на омега-3 мастни киселини, които играят важна роля за оптималното функциониране на мозъчните клетки, което увеличава интелигентността.
  • Мелатонинът в орехите е полезен за съня. Консумацията на ядките предотвратява проблемите със заспиването и подобрява качеството на нощната почивка. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

vsi4ko koeto pisete e mnogo polezno za xorata nadiavam se da bade oceneno






Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20912 seconds