Новини и статии

Кърмата активира естествените защитни сили на детето

Публикувано в: Бременност и майчинство 9 June 2010

karmenezasilenimunitet

Бебетата, които са кърмени, имат по-добре изграден имунитет срещу инфекции от тези, хранени с изкуствена формула в шише. Майчиното мляко отключва реакция в червата, която помага в борбата с болестотворните бактерии.

Американски учени от университета в Илинойс са разглеждали начина, по който кърмата въздейства върху имунната система на детето. Известно е, че тя е полезна и предпазва развиващия се организъм, но досега не са установени точните механизми. Проучването, публикувано в American Journal of Physiology, Gastrointestinal and Liver Physiology, показва, че майчиното мляко съдържа активни вещества, които стимулират защитните сили на бебето. Специалистите са проследили какво се случва в детското тяло от съставянето на хранителния режим до поведението на микробите в червата, както и гените, които се активират през това време.

Учените смятат, че направените открития ще помогнат за подобряване на детските формули за хранене. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16909 seconds