Новини и статии

Ленените дрехи – модерни и удобни

Публикувано в: Любопитно 14 August 2012

lenenidrehi

Ленените дрехи даряват напечената ни от горещините кожа с прохлада и свежест. Сигурно затова древните египтяни смятали, че от лен са изтъкани дрехите на боговете. И мумиите били обвивани в лен, защото той бил символ на блясък и богатство.

Твърди се, че това е най-старата позната тъкан. Често се споменава в Библията, тъй като от нея били изтъкани свещеническите одежди. Материята е била в началото императорска привилегия в древния Рим, а след това - само за знатните граждани и за жриците на любовта.

И до днес лененото облекло е шик. От тази тъкан се шие всичко - рокли, панталони, блузи, сака, ризи, поли, костюми, всекидневни и официални. Ленът шества триумфално по модните подиуми, тъй като дизайнерите често залагат на него в пролетно-летните си прет-а-портета. В тазгодишните колекции отново дефилират ленени рокли, туники, панталони, бермуди...

Съвременните технологии позволяват да се изработват не само груби и плътни ленени материи, но и много фини и тънки. Въпреки че естественият лен е в бежов нюанс, в цветовата гама на дрехите няма ограничения. Най-често се среща в различните разновидности на слонова кост, екрю, бежово. Чисто белият се получава със сложно избелване, а пък различните наситени цветове са резултат от допълнително боядисване.

Тъканта често се комбинира с други естествени примеси, като коприна и памук. Върви с всякакви аксесоари и бижута, които обичайно се носят в горещините.
Ленът има много гладка повърхност, трудно се замърсява, не става на топчета, лесно попива и бързо съхне. Когато е мокър, е много издръжлив на опън. Препоръчва се да се пере на ниски градуси, защото се свива.

Ленът има и един недостатък – лесно се мачка и трудно се глади. Затова дрехите не бива да минават през центрофугата и се гладят, докато са влажни.

Уникалната материя е абсолютно естествена, попива влагата и е добър проводник на топлината. Заради това е предпочитана лятна одежда, тъй като не спарва, а проветрява.

И модата, и ековълната диктуват дрехите ни да са от естествени растителни материали. Ленът дава усещане не само за прохлада, но и за спокойствие. Казват, че е най-подходящият материал за вечно бързащите и делови хора. Според дъновистите ленените дрехи избавят от напрежение и нежелано общуване. Те го смятат за добър изолиращ материал, който отразява лоши енергийни въздействия, и затова го препоръчват за носене на многолюдни места.

Навремето е бил символ на разкош, но и днес ленът си е скъпа материя. И въпреки че се мачка, винаги е елегантен избор за лятното парти. А в жегавото ежедневие носи прохлада.

Любопитно

Ленът е едно от растенията, които са били добре известни в древна Палестина и Египет. Чистата и светла дреха от това растение се е смятала за признак на невинност и нравствена чистота.
За полезните качества на лена са знаели хората от най-далечни времена. Това е абсолютно екологична и чиста тъкан, която е природен антисептик. Ленът убива микробите, предотвратява инфекциите, потиска вредната микрофлора. Раните под ленена превръзка заздравяват по-бързо. В лена има силициев диоксид, който спира развитието на бактериите. Днес това е единственият растителен материал, който се използва за вътрешни шевове в хирургията – организмът ни не го отхвърля и той постепенно напълно се разтваря. Ленените дрехи няколко пъти понижават нивото на радиация, два пъти отслабват гама-излъчването, защитават от химически агресивна среда. И още – температурата на тялото в ленената тъкан в горещините е с три-четири градуса по-ниска от атмосферната, а в студено време дрехите от тази материя запазват топлината.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02365 seconds