Новини и статии

Липсата на сън изостря чувството на глад

Публикувано в: Психично здраве, Любопитно 12 April 2010

eatingburger_280_528732a1

Хората, които се опитват да поддържат теглото си, трябва да спят достатъчно. До това заключение  стигнали френски учени, които открили, че липсата на сън изостря глада, съобщава Ройтерс. Изследването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, разкрива, че намаляването на времето, прекарано в сън, е един от външните фактори, които оказват негативен ефект на затлъстяването.

Предишни проучвания показват връзката между съня и излишните килограми, но досега никой не е изследвал какво става с хранителните навици на хората с нормално тегло.

12 здрави мъже били подложени на експеримент, който включвал промяна на продължителността на съня. Те можели да консумират колкото храна искат в зависимост от апетита. Когато мъжете спели най-кратко,  консумирали 22% повече калории, като количеството на храната било повече на закуска и на вечеря, но не и на обяд.

Според учените тази зависимост се дължи на природен инстинкт, който кара организма да си набавя повече хранителни запаси.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18086 seconds