Новини и статии

Възрастните се нуждаят от по-малко сън от младите

Публикувано в: Любопитно 1 February 2010

sleeping_1515273c

Здравите възрастни хора се нуждаят от по-малко сън от младите, но въпреки това е малко вероятно да се чувстват уморени през деня, показва публикувано днес проучване.

Осемте часа, които обикновено отделяме за сън, постепенно и значително намаляват с напредването на възрастта, показва изследването, публикувано във в. "Слийп". Най-възрастните хора между 66 и 83 години спят с около 20 минути по-малко от тези в средна възраст (между 40 и 55 г), които от своя страна спят с 23 минути по-малко от младите на възраст между 20 и 30 години, показва проучването. Най-възрастните хора се събуждат доста често и прекарват повече време будни от по-младите след първоначалния сън.

Дълбокият сън, за който се смята, че е най-тонизиращата фаза на съня, намалява с напредването на възрастта, показва изследването. Но въпреки че по-възрастните спят не така дълбоко и по-малко като продължителност от по-младите, те изпитват по-малко необходимост от дрямка през деня. Изследването било осъществено в Клиничния изследователски център на университета в Съри, Англия, и в него участвали 110 здрави възрастни хора без проблеми със съня.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14482 seconds