Новини и статии

Най-уязвими към грип H1N1 са децата и младежите

Публикувано в: Здравни новини 13 October 2009

Дете с температура

Грип H1N1 засяга най-вече деца и млади хора като предизвиксва при тежките случи остри респираторни проблеми и висока смъртност, сочат мексикански и канадски изследвания, публикувани в САЩ.

Тези изследвания потвърждават уязвимостта на тези възрастови групи. Те ще бъдат публикувани в "Journal of the American Medical Association" от 4 ноември, но бяха изнесени пред конференция на European Society of Intensive Care, която се провежда тази седмица във Виена. Учените са направили изследвания по време на първата фаза на развитие на инфекцията между 18 март и 1 юни в Мексико и 16 април и 12 август в Канада. В Мексико тежките случи на заразяване с грип H1N1 при млади пациенти довеждат до остра дихателна недостатъчност, последващо състояние на шок и смъртност в 40%, сочи изследването. Сред 899 болни, приети в 6 мексикански здравни заведения със заразяване с H1N1, 58 са били в тежко състояние. Анализите показват, че болните от H1N1 в тежко състояние са по-често млади", пише д-р Домингес-Черит, който е основният автор на изследването. неговият канадски колега д-р Ананд Кумар от болницата "Сен Бонифас", Уинипег, Канада, стига до същите изводи. Според него тежките случаи и смъртността се концентрират сред юноши и младежи в добро здравословно състояние преди заразяването. В Канада средната възраст на 168 пациенти в тежко състояние с грип H1N1 е 32 години. Сред тях 24 са починали през първите 28 дни, а пет - в рамките на 90 дни. Общата смъртност е 17%. От тях 50 /29.8%/ от пациентите са били поз 18 години.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21611 seconds