Новини и статии

Обездвижването също вреди на ставите

Публикувано в: Фитнес и тонус 20 January 2010

Обездвижването също може да доведе до болки в коляното

Проф. Златимир Коларов, Клиника по ревматология към МУ - София, председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и артроза.

Проф. Коларов, все повече хора, дори и по-млади, се оплакват от болки в ставите - най-вече в колената, тазобедрените, рамото и лакътя. На какво се дължат най-често такива болки?

Ставните заболявания са най-масовата патология при човека. При хората над 60-годишна възраст от 60 до 85 на сто имат различни ставни оплаквания. Това прави в България около милион и половина пациенти с хронични ставни оплаквания - болка, трудно движение в дадената става, дискомфорт.

Има ли пряка връзка между силата на болката и сериозността на увреждането на ставата?

За съжаление не! Затова пациентът трябва да е отговорен към здравето си и задължително трябва да се консултира с ревматолог, за да стане ясна конкретната причина - съответно лечението и прогнозата. Понякога по-невинни състояния причиняват силна болка или сериозни болести не дават много признаци.

Какви диагнози поставяте най-често при пациентите със ставни болки?

Много често откривам остеоартроза на различни стави. Има много пациенти с ревматоиден артрит, по-рядко болестта на Бехтерев. Знаете, че през последните години постоянно се увеличават операциите за подмяна на колянната става при гонартроза и на тазобедрената става при коксартроза - две много чести локализации на остеоартрозата.

При младите хора какви са причините за ставните болки?

Основно физическо претоварване, микротравми при по-агресивни спортове, неправилни движения или обездвижване в офисите пред компютъра. Но тогава болката не е толкова в ставите, а около ставите. По принцип спортът е нещо чудесно, но трябва да се спазва баланс, както във всяко нещо в живота ни.

Има ли обективни критерии, по които пациентът може да прецени дали болката му е от умора, или се дължи на по-сериозно състояние?

Всеки може сам да се ориентира, но това в никакъв случай не означава, че може да мине без преглед при специалист. Има три типа болка. Механичната е провокирана дневна болка при движение. Тя е характерна за остеоартрозата.

Възпалителната е спонтанна нощна болка при покой, която често събужда човека. Тя най-често е израз на артрит. А болката в дадена точка на ставата при натиск обикновено е причинена от проблеми в околоставните структури.

Нормално ли е с течение на годините ставните хрущяли да се износват и да изтъняват?

Това е част от изминалите години в живота на всеки човек. Нарочно не употребявам думата „старост", защото е натоварена с отрицателен емоционален заряд. С годините всичко в организма ни се променя. Ако искаме да живеем дълго, трябва да сме готови да остареем. Това е цената на дълголетието.

Друг е въпросът, когато определени тъкани в даден организъм се „износват" по-бързо и в по-голяма степен от приетото за нормално. Тогава се появяват болката, ограниченото движение, принудителната промяна в начина на живот. Именно това е заболяването остеоартроза. Но то зависи от доста фактори - ген, начин на живот, начин на хранене, вредни навици и т.н.

Какво препоръчвате, за да запазим ставите си по-дълго време здрави?

За съжаление няма съвети, които да са валидни за всички хора, във всички възрасти и във всички състояния. Все пак поддържането на нормално тегло, умерената, но системна физическа активност, храненето с повече плодове и зеленчуци, въздържането от пушене и прекален прием на алкохол биха допринесли за здравето ни, включително и за опорно-двигателния апарат.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17099 seconds