Новини и статии

Прекаляването с витамините е вредно!

Публикувано в: Хранене и диети 20 July 2009

Витамини

Хипервитаминозата е остро или хронично разстройство, което възниква в резултат на интоксикация (отравяне) с високи дози от един или няколко витамина. Обикновено тя се развива при прекалено увлечение по синтетичните витамини. Много са редки случаите на предозиране на витамините от хранителните продукти.

Витамините са два вида: водноразтворими - С и тези от групата В, и мастноразтворими - А, Е, D.

Най-често хипервитаминоза се развива при прием на мастноразтворимите витамини, особено витамин D. Възниква обикновено при малки деца, когато родителите дават на детето си повече от необходимата доза, без да се консултират с лекар. В резултат на това отначало детето става неспокойно и капризно, а след това вяло. Не е изключено да започне да повръща. В тежките случаи може да се стигне до гърч.

При хипервитаминоза, свързана с предозиране на витамин А, се наблюдават прилошаване, повръщане, силно главоболие, световъртеж, гърчове, загуба на съзнание. На втория ден се появяват мускулни болки и обрив.

Хронична хипервитаминоза се развива в продължение на няколко месеца след първоначалния прием на витамините. Тревожните симптоми в този случай са безпокойство, загуба на апетит, влошаване на зрението, повишена умора, безсъние, стоматит и сухота на кожата.

Лечението на хипервитаминозата се назначава от лекар. И, разбира се, във всички случаи се прекратява приемът на витамините. За да избегнете такова състояние, не приемайте безразборно витамини. Най-добре се консултирайте с лекар.

Препоръчителните норми за прием на някои от витамините са следните:

  • витамин А - от 0,8 до 1 мг;
  • витамин D - 0,01 мг;
  • витамин С - 70-100 мг за жените и 70-80 мг за мъжете;
  • витамин Е - 10 мг за жените и 15 мг за мъжете.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Имам такъв проблем, че като се заседя на едно място, почвам да преливам от енергия, направо не ме свърта на едно място. Почвам да ставам нервен, не знам, за какво става въпрос. Ползвам витамините на центрум, не знам дали не е от това или от нерви.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11765 seconds