Новини и статии

Сърцето и черният дроб обичат броколи

Публикувано в: Хранене и диети 6 December 2010

brokoli4

Знаете ли, че броколито е един от малкото зеленчуци, които допринасят за значителното намаляване на сърдечно-съдовите заболявания?

Седем проучвания, обхванали над 100 000 участници, показват, че хората, чието меню най-често включва броколи, чай, лук и ябълки (храни, богати на флавоноиди), имат 20% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Флавоноидите наброяват повече от 6000 растителни хранителни вещества в плодовете и зеленчуците. Те не само са „отговорни" за красивите им цветове, но са свързани и с много ползи за здравето. Броколито също така съдържа уникално полезно съединение - organosulfur, което съдейства за активиране и стабилизиране на антиоксидантите в организма и механизмите за детоксикация.

Други серни вещества, които се отделят в резултат на рязането, дъвченето или изваряването на зеленчука, повишават способността на черния дроб да произвежда ензими, които неутрализират потенциално токсични, стимулиращи раковите заболявания, съединения. Оставяйте нарязаното броколи за 5-10 минути преди да го сготвите, за да се отделят колкото се може повече полезни за здравето вещества.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10416 seconds