Новини и статии

Шоколадът помага и при високо кръвно

Публикувано в: Превенция и хигиена 28 June 2010

cherenshokolad1

Консумацията на парче шоколад дневно може да има същия ефект за високото кръвно като половин час упражнения, твърдят австралийски учени. Изследването, публикувано в BMC Medicine, показва, че шоколадът въздейства положително на хората, страдащи от високо кръвно, като може да намали риска от инфаркт с 20%.

Шоколадът, най-вече черният, съдържа флаваноли, които разширяват кръвоносните съдове, така кръвта тече по-лесно и налягането спада. В рамките на проучването са анализирани резултатите от 15 други изследвания върху качествата на шоколада и какаото. Специалистите установили, че участниците с хипертония, които ядели шоколад, можели да намалят кръвното си налягане с до 5%.

Необходими са обаче още изследвания, за да се разбере какво е оптималното количество шоколад, което трябва да се приема. При досегашните изследвания то варира между 6 и 100 грама на ден.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14164 seconds