Новини и статии

Сокът от цвекло намалява високото кръвно

Публикувано в: Хранене и диети 29 June 2010

betroot-juice

Ярко червеният сок от цвекло съдържа химически нитрат, който драстично намалява кръвното налягане и риска от сърдечни проблеми, твърдят учени.

Хората, които пият по една чаша сок от цвекло дневно имат значително по ниско кръвно, показват новите изследвания. Учени от университета "Куин Мери" в Лондон сравнили резултатите при пациенти, на които давали по 250 мл. сок на ден с други, които пиели същите нитрати, но под формата на таблетки. Те открили, че двата метода са еднакво успешни за намаляване на кръвното налягане. Именно нитратите, които се съдържат в червеното цвекло са причина за полезните му ефекти.

Високото кръвно налягане или хипертонията, засяга 16 милиона британци- един на всеки петима - и е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, инсулт и бъбречна недостатъчност. Въпреки полезното му действие, специалистите препоръчват да не се прекалява с количествата, изпит сок, за да не се стигне до странични ефекти.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.23012 seconds