Новини и статии

Тойота създаде инвалидна количка, задвижвана от силата на мисълта

Публикувано в: Здравни новини, Любопитно 30 June 2009

Инвалидна количка на Toyota

Японската компания Тойота Мотор съобщи, че е открила начин хората да карат електрическа инвалидна количка, задвижвана само със силата на мисълта чрез използването на подобно на каска устройство, което измерва мозъчните вълни, предаде АФП.

Технологията Brain Machine Interface (BMI) използва електроди, прикрепени към скалпа, измерващи локална мозъчна дейност, когато потребителят се съсредоточи върху определени физически движения. Сигналите се показват на табло почти в реално време и се превръщат в инструкции за задвижване на моторизираната инвалидна количка, съобщават учените. "Тези системи позволяват на възрастни хора и хора с физически недостатъци да взаимодействат със света чрез сигналите от техните мозъци без да се налага да дават гласови команди", съобщи Тойота в комюнике. "Очаква се тази технология да бъде полезна в областта на рехабилитацията или да оказва физическа и психологическа помощ на използващите инвалидна количка", допълва компанията. Тя посочва, че системата е 95% точна и може да се приспособява към характеристиките на отделните хора.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10294 seconds