Новини и статии

За деня на влюбените подари черен шоколад

Публикувано в: Хранене и диети 8 February 2010

darkchocolate

За деня на влюбените 14 февруари само в Америка за подарък купуват се 36 млн. шоколадови кутии. Сладък, но и опасен жест.

Както е известно шоколадът съдържа доста мазнини и прекаленото му консумиране може да предизвика затлъстяване, повишен холестерол и високо кръвно налягане. Най-новите изследвания показват, че за здравето е полезен само черния шоколад онзи който познаваме като шоколад за готвене, но това не се отнася за млечния, белия и черния шоколад. Учените установили, че черния шоколад може да намали кръвното налягане при хората които страдат от хипертония, да повиши нивото на така наречения добър холестерол и да намали риска от сърдечни болести.

Това е така защото този вид шоколад съдържа антиоксиданти, които карат организма да произвежда азотен оксид, който разширява кръвните съдове и предотвратява наслагането на шлаки в кръвоносните съдове. Тези антиоксиданти известни под името флавиноиди може да се намерят и в други видове храни, като в чая,кромид лук, броколи, соята и виното, но какаото от което се прави черния шоколад е изключително богат на тези антиоксиданти.

Изследването на действието на антиоксидантите и е необходимо да се проучат още изследвания. Учените твърдят, че все още е рано да кажат, че може в ежедневното се хранене да включите парче шоколад и особено ако следите килогpaмите си.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21811 seconds