Новини и статии

Шоколадът предпазва от видимите следи на остаряването

Публикувано в: Хранене и диети, Красота и естетика 6 November 2009

Черен шоколад срещу стареене

Британски учени твърдят, че дневният прием на натурален шоколад може да предпази кожата от вредното влияние на слънцето. Според тях шоколадът може да повлияе положително и на риска от рак на кожата. Съдържащите се в черния шоколад антиоксиданти (флаваноли) активизират защитните функции на кожата и водят до нейното подмладяване.

Проучването, публикувано в Journal of Cosmetic Dermatology, е обхванало 30 здрави доброволи (22 жени и 8 мъже) на средна възраст 42 години. Половината от участниците са консумирали по 20 гр. натурален шоколад (богат на флаваноли) дневно в продължение на 3 месеца. Останалите са яли идентичен на вид продукт, но с по-малко полезни съставки.

По време на изследването участиниците са били излагани на контролирани дози ултравиолетови лъчи. Резултатите показват, че кожата на тези, които са приемали шоколад с високо съдържание на флавоноли, е значително по-устойчива на вредното влияние на слънцето. Учените поясняват, че положителният ефект на шоколада се наблюдава само при натуралния, но не и при другите разновидности.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22413 seconds